dimarts, 24 de febrer del 2015

Ressenya Amor prohibit

Títol: Amor prohibit
Autor: Coia Valls
Edició: Ediciones B, 2015
Pàgines: 344
ISBN: 9788466656214
Nota: ♥♥♥♥♥

Avui us recomano una novel·la de la sempre meravellosa Coia Valls, una història rica en matisos i emocions, una mostra més de l’esplèndida prosa de l’autora.

Durant el primer terç del segle XV Catalunya a penes aixeca el cap després de fams y epidèmies sense precedents. La terra tremola com mai no s’havia vist abans i la vall de Camprodon és l’epicentre d’aquell infern. Sota aquesta desolació neix la història d’amor entre Marc Roselló, un sacerdot cridat a les més altes esferes de l’Esglèsia, i Agnès de Girabent, filla d’un noble rural de La Seu de Urgell, qui vol seguir les passes de metgesses com Margarita Tornerons o la jueva Floreta Sanoga.

«Aviat tindrà de nou a les mans la clau d'entrada al més bell paradís o a un infern del qual també coneix els turments. Durant les pròximes hores la vida hauria de quedar fora de qualsevol predicció, ordre o lament. Tan sols hi val el desig, el de la contemplació, el del so de les paraules, el de la pell, encara. Són hores per al deliri del tot o la infinita tortura del no-res.»

Que ningú es deixi enganyar per el títol, que inclogui la paraula amor no implica que es tracti d’una història ensucrada, ni molt menys! Pareu-vos a pensar com n’és de difícil estimar, sempre ha estat així, els sentiments poden ser nobles i poderosos però les persones som estranyes i mooolt complicades, ara bé, em quedo amb el que la Floreta li diu a l'Agnès en aquestes pàgines quan aquesta li revela el seu secret "Mai no te'n penedeixis d'estimar."

«- Sé el que arrisco. Ho sé, i, malgrat tot, no he pogut...
- Calla! -li va demanar ella amb veu suau, mentre li acaronava els cabells i li barrejava les llàgrimes salades amb l'aigua de pluja que li banyava el rostre-. Ara no hi pensis. No pensis en res més enllà de nosaltres.»

Aquesta novel·la és una història rica en matisos, complexa en la seva trama, amb elements diversos que s’entrellacen per configurar una gran novel·la, un relat apassionant que atrapa al lector i el sedueix. És una gran història d’amor, sí, però també és una història de renúncies, de dones valentes que es neguen a acceptar un destí decidit per els homes, unes creences imposades, és un viatge trepidant per les terres de Camprodón, Vic i Manresa durant el qual descobrirem personatges reals com les valentes Floreta de Sagoga i Margarida de Tornerons, dones que van imposar la seva voluntat de servir com a metgesses malgrat els múltiples impediments de l’època.

Els personatges protagonistes, en Marc i l’Agnès estan tan ben definits, en totes les seves dimensions que si em diguessin que van existir de debò no dubtaria a creure-m’ho, la Coia els ha dotat d’autèntica vida. N’hi ha d’altres, igualment ben definits, fins i tot a Sant Valentí se li prega tant en aquestes pàgines, que gairebé podríem considerar-lo un personatge més de la trama. Una de les coses que més celebro de novel·les com Amor prohibit, és que ens acosten fets i persones reals de la nostra història que, per la gran majoria, ens eren desconeguts, bona mostra d’això són els terratrèmols succeïts entre 1427 i 1428, amb el seu clímax conegut com el Terratrèmol de la Candelera amb epicentre a Camprodón que va arrabassar prop d’un miler de vides.

Per tot plegat, crec sincerament, que aquesta última proposta de Coia Valls és una magnífica novel·la que captivarà als lectors, té tot el necessari per fer-ho, no dubteu més i llegiu-la!

Sílvia Cantos

1 comentari:

  1. Gràcies per la teva fantàstica ressenya, Sílvia. Per una lectura tan curosa i per seguir fent-me confiança en aquest trajecte que tan estimo.

    És un autèntic plaer que professionals com tu diguin la seva i facin de pont entre escriptors i lectors.

    Seguim!

    ResponElimina