dissabte, 22 de novembre del 2014

Una tarda amb Zidrou i els seus dibuixants.

Per Mireia Martínez

Dijous, 13 de novembre de 2014, 19 h.
Una tarda amb Zidrou i els seus dibuixants.
Casa del Libro. Rambla de Catalunya, 37.
Barcelona.


El dijous passat, Norma Editorial ens va obsequiar amb una interessant vetllada entre artistes i amants del còmic. Reunir en una mateixa taula al prestigiós guionista belga Benôit Drousie, Zidrou, amb set dels dibuixants amb els quals ha col·laborat en els darrers anys per a crear títols imprescindibles com: Lydie i La Mondaine amb Jordi Labefre; La Intimidad a La anciana que nunca jugó al tenis y otros relatos que sientan bien amb Homs; La piel del oso amb Oriol; ¿Quién zurcía los calcetines al rey de Prusia mientras estaba en la guerra? amb Roger; El cliente amb Man; El Folies Bergère amb Francis Porcel; i El paseo de los sueños amb Mai Egurza, còmic que veurà la llum l’any vinent. 

La sala d’actes de la Casa del Libro de Rambla Catalunya era plena de gom a gom. Molta expectació davant una taula de primeríssima línia que desprenia complicitat i bon rotllo. Una tarda per a repassar la trajectòria de Zidrou i capbussar-nos en l’experiència del seu procés creatiu.

Sentir parlar a Zidrou va ser un veritable luxe! Un home que sent passió per la seva professió i que gaudeix creant històries des de fa més de vint anys. Històries tendres i colpidores plenes de sensibilitat i emoció continguda. Històries sensibles protagonitzades per herois quotidians. Drames vitals que trasbalsen i fan contenir la respiració. Històries que connecten amb el lector i els indueix a la reflexió. Tanmateix, descobrim un guionista generós que valora i vetlla per la feina del dibuixant. Se sent responsable dels seus joves col·laboradors, confia en el seu potencial i els acompanya en el seu procés d’aprenentatge. Zidrou construeix un guió complet, amb un inici i un final, però no totalment acabat o tancat, i a partir d’aquí, el dibuixant pot suggerir i donar la seva opinió. Zidrou és conscient de la connexió que ha d’existir entre guionista i dibuixant, per tal de construir un tot coherent entre la trama i la imatge. El dibuixant ha de sentir-se còmode amb la història, ja que hi ha de conviure durant molts mesos en la solitud del procés creatiu.

©Norma Editorial
Els dibuixants van compartir amb l’audiència com ha estat l’experiència de col·laborar amb Zidrou. Per a alguns d’ells, artistes joves i novells, va representar una oportunitat per a fer front a un primer projecte professional seriós. És el cas de Jordi Lafebre amb Lydie i Oriol amb La piel del oso. Per a altres, una oportunitat per a canviar de registre o emprendre nous reptes, com Roger amb ¿Quién zurcía los calcetines al rey de Prusia mientras estaba en la guerra? i Francis Porcel amb El Folies Bergère. Dels seus testimonis es deprenia gratitud i incondicional admiració envers Zidrou, envers el mestre. Unes relacions professionals que han creat lligams i vincles profunds per a convertir-se en una amistat que deixa la porta oberta a col·laboracions futures que estarem encantats de llegir i gaudir.

Mireia Martínez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada