dissabte, 9 de març del 2013

Ressenya Plans de futur


Títol: Plans de futur
Autor: Màrius Serra
Edició: Proa, 2013
Pàgines: 248
ISBN: 9788475883496
Nota: ♥♥♥♥
Premi Sant Jordi 2012


L'obra que avui us recomano és una novel·la interessant per múltiples raons: ens descobreix un personatge il·lustre català que ha passat prou desapercebut com perquè molts no en tinguéssim referència fins arribar a aquesta lectura, ens mostra un retrat de la societat catalana al llarg del segle XX,  topem amb alguns personatges secundaris de luxe com ara Salvador Dalí, qui aportarà moments força interessants a la narració; la manera com s'estructura la novel·la, en capítols narrats amb diferents perspectives narratives dotant-la d'una dinàmica molt amena; i la que per mi, és una raó de pes a l'hora de convertir aquesta novel·la en un títol molt recomanable, l'extraordinari domini del llenguatge que ostenta l'autor, una festa del llenguatge que farceix el text amb un riquíssim vocabulari i enginyosos jocs de paraules.

«La memòria és un relat, i una de les coses més importants
dels relats és saber qui els explica i des d'on»

Plans de futur és una novel·la sobre l’esperança. Recrea lliurement el peculiar entorn familiar del matemàtic figuerenc Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacte, que va assolir projecció internacional malgrat les seves limitacions físiques i els entrebancs de la universitat franquista. En aquesta història de família destaquen les dues cosines, Maria i Àngels Carbona, que li van dedicar la vida, i el pare absent, que va fugir de casa de manera inexplicable. Les dificultats i desgràcies que pateixen les famílies Sunyer i Carbona contrasten amb l’actitud positiva i vital del matemàtic tetraplègic i les dues cosines.

«La resposta, noies, va ser una llarga excursió pels turons de les evasives»

El retrat d'una època on imperava un masclisme absolut,en el que una Teresa bel·ligerant s'encara amb qui calgui per tirar endavant la seva minvada família, una dona que transmet un mosaic divers de sensacions, igual com ho fan la Maria i l'Àngels, dues nenes que veiem créixer fins a esdevenir dones abnegades i fortes que posen per davant dels seus propis interessos el benestar del seu estimat Ferri, que il·lumina la tristor de la guerra amb el seu peculiar humor, com he rigut amb les  delirants escenes que protagonitza amb un xofer ben atabalat. L'autor inclou fets i dades curiosos com ara els exòtics orígens del parxís o com prefereixen anomenar-lo les germanes Carbona "partxisi" i una repetida referència al poema «La vaca cega»de Joan Maragall que ens incita a llegir-lo ben atentament a la recerca d'alguna pista oculta.

«L'ambició del mediocre és aproximar-se al geni
per veure si se li encomana el talent»

Màrius Serra és sobrerament reconegut per les seves creacions al voltant de la literatura, la comunicació i el joc. Amb una producció literària nombrosa i reconeguda amb els premis Ciutat de Barcelona, Serra d’Or, Lletra d’Or, Octavi Pellissa, FEC i Ramon Llull. Entre les seves obres destaquen «Mon oncle», «La vida normal», «Verbàlia», «Farsa» o «Quiet», entre d’altres i, més recentment, «L’arca de Babel», adreçat al públic infantil. Les seves obres han estat traduïdes al castellà, l'italià, el romanès, el coreà i, parcialment, a l’alemany i l’anglès. També ha traduït al català obres de diversos autors. Col·labora a La Vanguàrdia, TV3, Catalunya Ràdio i El Punt-Avui.

Com veieu una novel·la absolutament recomanable, un títol que de ben segur sonarà fort el proper Sant Jordi, no endebades és el digne guanyador del premi amb el mateix nom.


Sílvia Cantos

5 comentaris:

  1. Si teniu interès en la figura fascinant d'en Ferran Sunyer us recomano aquest fons digitalitzat de la Universitat Autònoma de Barcelona: http://ddd.uab.cat/collection/fsunyer

    ResponElimina
  2. Hola Sílvia,

    Personalment el llibre m'ha decebut bastant, i crec que una història tan bona s'hauria pogut aprofitar molt millor. Aquí està la meva ressenya. http://evaristegalois19.blogspot.com.es/

    Bernat

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per la teva opinió Bernat, diferents punts de vista siempre enriqueixen les valoracions.

      Elimina
    2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina