dilluns, 1 de juny del 2015

Ressenya Iliana, la niña que escuchaba al viento

Títol: Iliana, la niña que escuchaba al viento
Autor: Antonia Rodenas
Il·lustrador: Carme Solé Vendrell
Edició: Bruño, 2015
Pàgines: 36
ISBN: 9788469603543
Edat: De 7 a 10
Nota: ♥♥♥♥♥

Avui us recomano un àlbum il·lustrat preciós, un llibre sobre la pèrdua de la mare tractat amb gran sensibilitat i molt amor i un cant a la força de l’amistat.

La Iliana era una nena que gaudia de la seva mare igual com ho fan tots els infants. Però un mal dia tot va canviar... Descobreix què li va passar i quin va ser el regal tan especial que li fa fer el vent!

Hi ha molts llibres que parlen de la mort i de com fer front al dol i, cada cop són més nombroses les persones que s’adonen que acostar-se a temes tan sensibles i delicats com aquest mitjançant un llibre resulta molt més senzill. Certament, hi ha temes que no saps ben bé com plantejar als infants: la mort, l’assetjament escolar, la desigualtat o la marginació per citar-ne alguns. Poder-ho fer a través d’un conte, és com trobar un camí lluminós i planer que val la pena recórrer de la mà amb ells.

«Todo se volvió gris, era como si el sol hubiera dejado 
de calentar aquella casa y todos se quedaran helados.
Y desaparecieron las historias, la música y las palmas.

Desapareció el olor a primavera.»

El llibre que us proposo avui és realment un títol ideal, amb un format generós, que permet gaudir de les magnífiques il·lustracions que donen vida a les seves pàgines. El personatge de la Iliana et roba el cor des de l’inici, la bellesa del llenguatge utilitzat per Rodenas ens hi aboca, amb senzillesa ens introdueix en la quotidianitat d’una família gitana i, tot d’un plegat la seva llum s’apaga, però no s’ha de perdre mai l’esperança. Esperançadora, aquest seria un bon adjectiu per aquesta història, perquè malgrat la tristesa domina una part, les autores han procurat servir-nos una narració poètica, bonica i com deia, esperançadora. I junt amb les paraules ben trobades, cal destacar el meravellós treball de Carme Solé, les il·lustracions tenen una força i una expressivitat brillants, aconsegueixen que et creguis el que t’expliquen i que ho visquis en pròpia pell, sentint, patint i rient amb la Iliana.  

Antonia Rodenas va néixer a Villena (Alacant). Treballa a l’Escola Infantil Els Xiquets i participa habitualment en trobades amb nens i activitats de literatura infantil. La seva obra destaca per la ingenuïtat i tendresa amb la qual tracta certs temes, petits conflictes als ulls dels adults però d’importància vital per als infants. Carme Solé Vendrell és una reconeguda il·lustradora a nivell internacional, amb més de 700 títols en el seu haver, La lluna d’en Joan (Rosa Sensat, 1982) és possiblement la seva obra més emblemàtica, és autora també del text. La seva obra és un referent per a molts il·lustradors actuals i a més ha estat multi premiada arreu del món amb els més importants guardons.

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada