dijous, 2 d’abril del 2015

Ressenya La Merla Blava

Títol: La Merla Blava
Autor: Maria Carme Roca
Edició: La Galera, 2015
Pàgines: 239
ISBN: 9788494261725
Edat: A partir de 13 anys
Nota: ♥♥♥♥♥

Avui us recomano una novel·la juvenil apta per a totes les edats, una història apassionant amb una protagonista que se’t fica dins el cor des de bon començament tot plegat en un context històric poc explotat literàriament, l’any següent al setge final de 1714.

Barcelona, 1715-1716. Caterina, una jove orfe que de petita va ser acollida al convent de santa Clara, es veurà obligada a refugiar-se a casa dels seus oncles, ja que el rei Felip V ha ordenat construir la Ciutadella allà on hi havia el convent. Però l'oncle Jeroni l'assetja contínuament i la noia decideix fugir. La Merla Blava, una organització antiborbònica que, de primer la confon amb l'espia Marianna de Copons, aprofita la semblança i l'acull a les seves files. I, si en un principi l'amistat uneix Caterina i Marianna, la gelosia d'aquesta les acabarà enfrontant. Marianna no pot evitar que Antoni, el seu amant, s'enamori de Caterina que també n'està d'en Josep, el noi que va conèixer quan vivia a casa dels seus oncles. 

Mesquinesa, el despertar de l’amor, un irrefrenable desig de venjança i un personatge fascinant: Marianna de Copons, un còctel fabulós que la Maria Carme Roca ens serveix per a delectar-nos mentre bebem de les pàgines d’aquesta magnífica novel·la. Amb una estructura de 4 parts i capítols curts, la lectura pren un ritme àgil que facilita una lectura rápida i addictiva.

La Merla Blava és una d’aquelles històries que celebro especialment, ja que entre molts altres valors té el d’acostar un fragment de la nostra història al lector. A més, ho fa d’una manera tan ben aconseguida que mentre es delecta d’una trepidant història, absorbeix petites nocions de coneixement sense adonar-se’n. També insereix, en ocasions, una nota de peu de pàgina que aclareix algun concepte susceptible de malinterpretació.

Maria Carme Roca és una de les autores imprescindibles en la literatura catalana, ha conreat tant la novel·la per adults, com la infantil i juvenil i destaca especialment en el registre històric i, ha guanyat alguns dels premis de major prestigi, aquesta és la seva novel·la número 50 i confio que en publiqui moltes més!

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada