dimecres, 22 d’abril del 2015

Ressenya 50 Dracs

Títol: 50 Dracs
Autor: Heribert Masana
Il·lustrador: JuanolO
Edició: El Cep i la Nansa, 2015
Pàgines: 72
ISBN: 9788494305153
Nota: ♥♥♥♥

Un catàleg amb una important representació dels dracs presents al bestiari de foc, present arreu de Catalunya, una proposta fascinant que ens acosta a una de les tradicions més nostrades.

Després de dos volums seguits amb 200 gegants, ara tocava fer alguna cosa diferent, així que els autors s’han embarcat en una nova aventura: 50 dracs, un petit mostrari i una mena de cop d’ull al panorama draquer del país. Amb aquest llibre han volgut posar en dubte la idea que tots els dracs són verds. Aquí veureu que no, que per sort en tenim de verds però també d’altres colors, d’un sol cap, de dos, de tres, de cinc..., amb o sense ales, amb o sense potes, amb una o dues cues, dracs horitzontals i verticals, dracs amb faldilles, dracs que són tan llargs que semblen cuques, dracs de cartró, de fibra de vidre i de roba, fins i tot amb caps que són autèntiques talles de fusta!


Hi trobarem l'avi del Penedès, possiblement el representant més antic del recull, anterior al 1600. Un drac del qual expliquen que quan estava gairebé acabat, no agradant-li les seves formes, el mestre artesà començar a abonyegar-lo a cops de puny proporcionant-li les formes irregulars que el caracteritzen, un de molt proper a nosaltres, el de Mataró que fou estrenat precisament per la diada de Sant Jordi de 1991 i a hores  d’ara ha tingut un descendent anomenat Dragalió. Un altre que ha participat de l'espectacle teatral 'Dimonis' amb el qual ha recorregut tot el món de la mà dels Comediants, també ens parlen d’un que un cop va estar acabat, s'adonaren que no passava per la porta i hagueren de treure'ls amb cordes per els finestrals d'una galeria, fins i tot trobem un drac molt trempar amb una companya, la Draga, curiosament sempre somrient... ;)

Una proposta fantàstica que ens acosta a un dels elements més nostrats, el bestiari de foc, amb un munt de dades interessants i un calendari per seguir-ne les sortides.

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada