divendres, 1 d’abril del 2016

Llums i ombres a l'alta costura barcelonina

Títol: A punt d’estrena
Autor: Maria Carme Roca
Edició: Columna edicions, 2016
Pàgines: 576
ISBN: 9788466417976
Nota: ♥♥♥♥ 
Preu: 22 €


Butxaques escurades i ànima buida.
La llibertat té un preu que no sé si podré pagar.


Avui us porto una proposta magnífica, una novel·la que fa un passeig per la moda al llarg del segle XX seguint la història d'una encantadora maniquí a qui recordareu durant molt temps.

Aquesta és la història de l'Eulàlia, una nena malaltissa per la qui alguns no donaven dos duros, però que per a sorpresa de més d'un, demostrarà unes immenses ganes de viure, fer-se gran i arribar a acomplir el seu somni: convertir-se en una maniquí. En una aparent vida d'èxit, on el glamour i les aparences ho són tot, rere les cortines s'amaga una desangelada realitat. 

Una família amb secrets, i dos germans que ja de petits demostren sentiments poc bonics envers la seva germana, especialment quan aquesta no es presta als seus desitjos. Dues àvies ben diferents, que mostren una cara a façana i un interior ben diferent. La manresana pretén comprar l'afecte de l'Eulàlia, que ben aviat s'adona que l'altra àvia tenia raó de posar-la en alerta, davant les discretes maquinacions dels germans.

M'agrada molt l'habilitat amb la qual la Maria Carme enfila de forma enginyosa metàfores i referències al món dels teixits i la costura al llarg de tota la novel·la i, sobretot fer-ho amb una naturalitat tan treballada que en cap cas resulta forçada.

Aquestes pàgines estan habitades per personatges d'allò més interessants. Començant per l'Eulàlia, a qui coneixem de nena i acompanyarem en el seu creixement i maduresa fins a acomiadar-la, no sense certa tristesa, ben entrada la maduresa. Però no és pas l'única, el senyor Saturnino i la Fina, dos personatges amb els qui el lector empatitza ràpidament, i que són figures cabdals en la infantesa de la protagonista. També n'hi ha que desperten emocions contradictòries en el lector, personatges amb clarobscurs, molt humans i, finalment trobem personatges reals, figures rellevants de l'època vinculades a diferents branques de la cultura del moment, com són la reconeguda crítica cultural Lina Font, l'actor Joan Capri o el matrimoni Parellada, del món de la gastronomia, pot apreciar-se un intens treball de documentació prèvia en aquesta novel·la, que enriqueix amb escreix la lectura atorgant-li un valor afegit.

A punt d'estrena és també una passejada per la Barcelona dels anys cinquanta, en la qual el lector captarà l'esperit de la burgesia catalana i l'alta costura, un món d'èlits i aparences, frivolitats i enveges. Preciosa com la seda i alhora aspra com el tul. Tot plegat amb una protagonista, com no podia ser d'una altra manera sent filla de la Maria Carme Roca, forta i valenta, que no s'acoquina davant les dificultats i lluita per aconseguir allò que desitja: arribar a ser una gran maniquí.

Fa una nit serena, encalmada, però dins meu s'hi cou la més forta de les tempestes, que em manté desperta fins a la matinada, quan caic rendida a una son lleugera que no em permet descansar com em fa falta. Un altre demà, però, se'm brinda per ser viscut. Ja ho tenen, els matins, que sempre apareixen il·luminats d'esperança, fent-nos oblidar la nit que ens ha sumit em cabòries i fet ballar amb fantasmes.

Comença a llegir aquí!

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada