dimecres, 27 d’abril del 2016

Un conte de fades rabiosament modern

Per Mireia Martínez

Títol: La Reina Orquídea
Autor: Borja González
Edició: El Verano del Cohete, 2016
Pàgines: 80
ISBN: 9788494261046
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 17,50 €

Avui us recomano un còmic de l’editorial El Verano del Cohete, una petita editorial extremenya nascuda el maig de 2013. Actualment, quan parlem d’editorials, l’adjectiu petita ve sovint acompanyada de qualitat i experimentació, segells que aposten per històries renovadores i pel llibre com a objecte amb edicions molt cuidades. Aquest és el cas d’El Verano del Cohete, una editorial que us convido a descobrir. 

La Reina Orquídea presenta una història especial i suggeridora que traspua misteri. Un còmic de contrastos que fusiona diferents temàtiques i gèneres, fent-lo difícil d’etiquetar o catalogar, però aquesta mateixa complexitat de definició li atorga un caràcter únic.     
En un escenari clàssic, d’època, en un castell envoltat d’un gran jardí, dues joves, Matilde i Teresa, busquen distraccions en un estiu que tot just comença. Aviat però, el fort contrast entre l’estètica, aparentment clàssica, i el llenguatge de les dues protagonistes, informal i desinhibit, sorprenen al lector, capbussant-lo una experiència de lectura atemporal que fuig de tot registre establert.
En aquest univers solitari, només hi trobem a Matilde i Teresa deambulant amb certa desídia i avorriment pels salons de la mansió i l’enorme biblioteca; practicant sessions d’esgrima o pujades dalt de l’arbre posant noms a flors i plantes. Fins que les dues amigues, endinsant-se en la voluptuositat del jardí, realitzen un ritual iniciàtic, una ofrena a Oberó, rei de les fades, per tal que els hi concedeixi allò què han somniat. A partir d’aquest moment, el discurs adquireix un to màgic i transcendental en el qual realitat i fantasia s’entrellacen per a dibuixar el destí final de Matilde i Teresa. Un desenllaç sorprenent i fins i tot una mica esfereïdor...

El dibuix delicat i la força del color, absolutament trencador i agosarat, estableix un nou contrast en la història. El treball de línia fina i la paleta cromàtica reforcen la potència de la proposta, amb un joc de clarobscurs excel·lent. La Reina Orquídea posseeix una estètica que atrapa a través d’un conte de fades modern, enigmàtic i subjugador esquitxat de referents musicals i literaris.

Borja González (Badajoz, 1982) és també autor de El Hombre Alto i Teresa, ambdós editats per Los Ninjas Polacos; així com de l’adaptació del poema de Goethe El rey de los elfos (El Verano del Cohete, 2013). I, juntament amb Mayte Alvarado i Rui Díaz són l'ànima d'aquesta joia d'editorial, El Verano del Cohete

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada