divendres, 10 de maig del 2013

Ressenya Climent


Títol: Climent
Autor: Josep M. Fonalleras
Edició: Amsterdam, 2013
Pàgines: 208
ISBN: 9788492941926
Nota: ♥♥♥♥


Avui us recomano una novel·la magnífica, una història que parla de l’amistat, de l’amor, de la pèrdua i sobretot, de la mort. Emocionant i excel·lent, un títol absolutament imprescindible per a qualsevol amant de la LITERATURA escrita així, en majúscules.

A «Climent» el lector gaudeix de l’experiència literària de l’autor, amb una història que presenta diverses veus que van desgranant els fets, amb una riquesa de llenguatge i un extraordinari domini de les descripcions, sublim. Amb un marc de fons incomparable, Roma i unes escenes de gran bellesa estètica, aquesta és una novel·la que recomano llegir amb calma, per assaborir-la, per paladejar-ne cada paràgraf.

«Jo crec que hi ha dos tipus d’escriptors: els que són enginyers i aixequen ponts i necessiten calcular les estructures perquè el pont no caigui; i els orfebres, que miren d’encastar una pedra preciosa en una joia, sense que desentoni, procurant que el resultat final sigui plausible. És aquí on sóc jo. O encara millor. No voldria ser tan petulant, tan orgullós. Diguem que em contemplo més aviat com un lampista. Del que es tracta és que no hi hagi fuites.»

Prenent les paraules d’en Climent, jo situaria a Fonalleras, indubtablement, en la categoria d’orfebre, ni un enginyer ni molt menys un lampista, un orfebre que amb paciència i delicadesa ha creat una obra digna de ser recordada, un preciós retrat de la mort, a través de múltiples mirades: la de l’amant, la de l’amic, la del fill, fins i tot la d’un dels grans poetes del romanticisme, John Keats. «Climent»  és una novel·la que tot aquell que s’estimi les lletres hauria de llegir, el relat d’un escriptor que es capbussa en el treball d’un altre escriptor i on s’uneixen les vivències dels personatges creats per l’autor i els que ha creat el propi personatge.

Josep M. Fonalleras té una dilatada experiència que es tradueix amb múltiples títols publicats de gèneres diversos com la narrativa, reculls d’articles d’opinió, novel·les i fins i tot literatura infantil, i bona part d’aquesta producció literària ha estat reconeguda amb nombrosos premis al llarg de la seva carrera, com el Just M. Casero, el Ciutat de Palma, l’Octavi Pellissa, el Vaixell de vapor i el Premi de la Crítica Serra d’Or. Per aquells fervents seguidors de la seva prosa que amb tot això no en tinguin prou, cal dir que actualment és columnista dels diaris El Periódico i El Punt Avui.

Com no podia ser d’una altra manera venint d’un orfebre, la novel·la que avui us recomano és una joia.

Aquí podeu fer un tastet del llibre.

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada