diumenge, 17 de març del 2019

Dolor en femení

Per Mireia Martínez




Roedores
Cuerpo de embarazada sin embrión
Diario de dos abortos
Autor: Paula Bonet
Edició: Literatura Random House
Pàgines: 48
ISBN: 9788439734673 
PVP: 20,90 €
Nota: ♥♥♥♥♥





 Una lectura colpidora. Una lectura que remou. Una lectura necessària. 

Paula Bonet presenta la seva obra més personal arran d’haver patit dos avortaments espontanis en poc temps. Una obra que ens parla de la pèrdua d’un fill no nascut, del desig de ser mare i de la impotència de no aconseguir-ho. Ens parla de l’avortament, un tema que sovint ve envoltat de silenci i de tabú. Ens parla d’aquest dol poc reconegut, menystingut per la societat en general.
Un testimoni valent, que a través de petits fragments, pensaments i notes del seu dietari personal comparteix amb el lector, mostrant com se sent al llarg d’aquests mesos... Bonet ha explicat que el fet de parlar i de fer pública aquesta experiència, de materialitzar aquest dolor a través del llibre Roedores ha estat una manera de fer-lo més real. Possiblement com a teràpia amb un efecte catàrtic, intentant entendre, conviure i refer-se d’un dur episodi amarat de absència, silenci i buidor. 

“Mi ratoncita estaba allí quieta, como una osa silenciosa en hibernación.”

“Te imagino como un trozo de barro esbozado, como la primera forma que se crea al sujetarlo con las manos, al apretarlo y desplazar fragmentos de materia con el dedo mojado. Una masa perfecta sobre la que después se empezará a buscar el detalle.”

Crec que aquesta obra està dotada de molta generositat... Generositat al compartir aquesta vivència, amb la qual moltes dones es poden sentir reflectides. I crec que hi ha una voluntat de consol i d’empatia, de dir: “Ep! No esteu soles”.  


 Roedores és un llibre-objecte, una edició de luxe. El dietari amb fragments íntims va acompanyat d’un desplegable il·lustrat de rosegadors que va dibuixar per a la seva filla, una peça artística en si mateixa. Exemplars de llúdriga, rata, castor o esquirol, per mencionar-ne alguns, rosegadors amb ànima que conformen aquest conte escrit i pintat per llegir-lo juntes... Un ‘animalari’ amb l’estil i la pinzellada més personal de Bonet. Dietari i desplegable  queden recollits i units amb una faixa, contenint tot el dolor i tot l’amor del món.

“Un libro que es a la vez un cuento y una carta de amor para una hija que tampoco pudo nacer.”  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada