dissabte, 7 de maig del 2016

Univers Tomine

Per Mireia Martínez

Títol: Intrusos
Autor: Adrian Tomine
Traductor: Raúl Sastre
Edició: Sapristi, 2016
Pàgines: 128
ISBN: 9788494414015 
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 21,90€

Que Adrian Tomine és un dels grans ha quedat plenament demostrat. Amb Shortcomings (Mondadori, 2008) va captivar a crítica i públic, però el seu darrer treball Intrusos és absolutament imprescindible. Un dels còmics de l’any, sens dubte!

Un reflex de la vida, una mirada introspectiva de la societat actual, Intrusos és tot això i molt més. Tomine ha creat sis històries quotidianes, agredolces, tristes i silencioses; sis històries petites, molt humanes, però que el seu patetisme i el punt d’absurd que desprenen les fan molt grans. La veracitat d’aquestes vides tan poc extraordinàries, tan banals i vulgars però alhora tan reals, són una bufetada per al lector. Un còmic que remou emocions i que indueix a la reflexió.
A Amber Sweet, que a la protagonista la confonguin amb una actriu porno li condiciona la vida. Quelcom tan inversemblant marca la seva relació amb els altres, els homes especialment. A Vamos, Búhos trobem a dues ànimes perdudes, solitàries, immerses en una relació que penja d’un fil i que qüestiona els límits i les regles d’una parella. I, a Una breve historia del arte conocido como “hortiescultura” som testimonis de la història d’una idea, d’un projecte de negoci que el seu protagonista intenta tirar endavant amb tenacitat. Però, aviat som testimonis de la mediocritat i l’estancament, perquè les grans revolucions són fruit de ments privilegiades.

La màgia d’Intrusos rau en el tractament gràfic de cadascun dels relats, ja que ens capbussem en sis maneres diferents d’explicar i dibuixar una història. L’estructura de la vinyeta i la pàgina, el color, la línia, la retolació... Elements que canvien al servei  del discurs i que aporten una diversitat exquisida al conjunt. Traducido del japonés és un clar exemple de la versatilitat i la perícia de Tomine, ja que construeix la història a través dels escenaris i prescindeix de la presència física dels personatges, simplement magnífic!

Adrian Tomine (Sacramento, Califòrnia, Estats Units, 1974) és un autor de culte, un clar referent de la narració gràfica actual. Des de 1999 és col·laborador habitual a The New Yorker, signant cobertes que esdevenen autèntiques icones de la il·lustració. És també autor de Rubia deverano (La Cúpula, 2005, 2011), Sonámbulo y otras historias (La Cúpula, 2006), Shortcomings (Mondadori, 2008), Escenas de un matrimonio inminente : memorias prenupciales de Adrian Tomine (Sinsentido, 2012). 

Comença a llegir aquí


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada