dissabte, 13 de febrer del 2016

Mossegades de realitat

Per Mireia Martínez 


Títol: Sunny, vol. 1
Autor: Taiyô Matsumoto
Edició: ECC, 2015
Pàgines: 214
ISBN: 9788416518623
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 12,95 €

Si al llegar la noche te entran ganas de llorar, ¿qué haces?
Yo canto.


Avui us recomano Sunny, un manga seinen brillant, colpidor i inoblidable. Una sèrie imprescindible de la línia manga d’ECC, i una de les novetats més reeixides del XXI Saló del Manga de Barcelona de l’octubre de 2015. Recentment, Sunny ha rebut  el prestigiós Premi Shogakukan al millor manga de l’any; així com el  Cartoonist Studio Prize 2014 a la millor novel·la gràfica, i nominacions en el Festival Internacional BD d’Angoulême i en els Premis Harvey.
Publicat a la revista Monthly Spirits entre 2010 i 2015, ECC presenta aquest seinen slice of life en 6 volums recopilatoris, el tercer volum dels quals veurà la llum el març de 2016.

Parcialment autobiogràfica, Matsumoto retrata la vida quotidiana d’un grup d’infants en una casa d’acollida, “La Casa de los Niños de las Estrellas”. Haruo, Sei, Jensuke i Kenji són alguns dels seus protagonistes, infants i adolescents colpejats per l’abandonament i l’infortuni.
L’autor ens fa partícips de la relació entre ells com a unitat familiar construïda per les circumstàncies, una relació amb alts i baixos, amb conflictes i desavinences,  però també amb uns lligams profunds. Els Nens de les Estrelles es veuen diferents dels “nens amb casa”, i fan pinya per a fer front al món exterior. En petites dosis, anem coneixent les seves històries personals i familiars, les quals traspuen decepció, tristesa i dolor. Unes experiències que han marcat les infanteses interrompudes, tal com denoten paraules plenes de significat: “Los adultos nunca responden a tus preguntas.” Taiyô Matsumoto reflecteix, a través de diàlegs brillants, la solitud i les incerteses d’aquests infants abandonats; i construeix l’imaginari infantil japonès amb constants referències a cançons populars i contes tradicionals, que atorguen veracitat i tendresa al discurs narratiu.
En aquest entorn hostil, un cotxe desgavellat abandonat al patí de la casa d’acollida, un Sunny 1200 de color groc, esdevé un símbol, el refugi de tots ells on fer volar la imaginació i aïllar-se de tot i tothom.

Sunny presenta una proposta gràfica alternativa de gran qualitat. Se serveix d’un dibuix dur, punyent, mancat de preciosisme, emfatitzat pel treball en blanc i negre, i les bafarades punxegudes. Amb un ritme més pausat respecte a altres títols manga, Matsumoto és capaç de transmetre l’enrenou de l’escena per mitjà del dibuix i del text.

Taiyô Matsumoto (Tòquio, 1967) és un mangaka poc convencional que fuig de les etiquetes, i que fa gala d’un estil personal ple de força i caràcter. Amb un reconegut prestigi internacional, és tot un referent en el panorama literari nipó. Entre les seves obres destaquen Tekkon KinkreetTakemitsu Zamurái, Hana OtokoPing Pong o Go! Go! Monster, aquesta darrera publicada el desembre de 2015 per ECC. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada