dimecres, 30 de desembre del 2015

L'estiu del despertar

Títol: Duna
Autor: Muriel Villanueva 
Il·lustrador: Ferran Orta
Edició: Babulinka Books, 2015
Pàgines: 171
ISBN: 9788494159077
Edat: A partir de 12 anys
Nota: ♥♥♥♥♥ 
Preu: 15,50 €


M'ha mirat: «Què escoltes?».
Jo no m'havia adonat que encara portava els auriculars posats!
M'he tret el de la dreta i l'hi he ofert:
«Només el silenci». El Max ha agafat l'auricular i se l'ha posat:
«M'encanta el silenci».


Per acabar l'any us proposo un llibre que és un regal, l'entranyable història d'un estiu decisiu per una noia de 12 anys, que descobrirà la magnitud de paraules tan grans com amistat, enyor o amor.

Qui no ha escrit un diari en algun moment de la seva vida? Si més no, jo sí que ho vaig fer i, tot i que ara, amb la distància i la perspectiva que ens dóna el temps, m'adono que el que ara entenc com a simples rabietes o problemes insignificants, en el seu moment, podien entendre's com a autèntiques crisis que feien trontollar el món sencer. Sí, així de dramàtica és l'adolescència. Ho ha estat per tots, malgrat ara no volguem recordar-ho.

La Duna és una noia de 12 anys que com a deures d'estiu ha d'escriure un diari, el que d'entrada és un encàrrec molest i feixuc, acabarà esdevenint un moment de recolliment i d'aclarir pensaments a través d'exposar-los sobre el paper. Junt amb les seves germanes passa el mes d'agost a casa l'avi.

L'estiu als dotze anys d'una noia, pot donar per molt, canvis importants tan físics com emocionals. Per la Duna, aquest estiu serà la seva primera regla, el despertar a l'amor, la presa de consciència de l'absència de l'àvia i la companyonia que es pot establir només entre germans i cosins, que són en definitiva, els primers amics que tots tenim a la vida.

La Muriel ens ofereix un relat que enamorarà als joves lectors, les emocions a flor de pell s'encomanen i traspassen el paper fins a instal·lar-se al cor del lector. L'avi Ignasi i el procés del dol que experimenta davant les astorades nétes. En Max i les seves estranyes reaccions o la necessitat de la mare de passar un temps a soles. Secrets i descobertes. Al llarg d'un intens mes d'agost la Duna anirà obrint portes cap a una maduresa complexa, no exempta de dolor i sorpreses, però necessària per esdevenir persones completes.


«Tu, Duna, m'has regalat una porta oberta per al meu secret. Una porta entre tu i jo.»

Els amics de Babulinka Books ja ens tenen acostumats a publicar títols meravellosos, que poden gaudir lectors de totes les edats. Duna és una mostra més del saber fer que demostra Mar González, ànima del projecte. Cadascun dels aspectes del llibre estan curosament treballats, l'edició de petit format és deliciosa, les il·lustracions de Ferran Orta, d'una delicadesa sensacional que acompanyen a la perfecció el text i són, en sí mateixes, una extensió de la història, oferint una segona lectura a través d'elles.

Aquesta és una lectura perfecta per ajudar als joves a obrir els ulls davant realitats complexes, que pel sol fet de sortir-se d'uns estàndards sovint són injustament tractats o menystinguts. El dol i la transexualitat són dos temes delicats que s'aborden en aquestes pàgines d'una manera exquisida, convertint aquest llibre en una lectura recomanable per qualsevol persona de més de 12 anys!


Muriel Villanueva (València, 1976) Llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, diplomada en Educació Musical, professora d’escriptura creativa i mestra de música. Ha publicat conte infantil, poesia i novel·la. Ha rebut diversos premis, entre els quals destaquen el Just M. Casero de Novel·la Curta, el de la Crítica dels Escriptors Valencians i Les Talúries de Poesia.


Ferran Orta (Riba-roja d’Ebre, 1989) Format com a il·lustrador a cavall entre Tarragona i Barcelona, on va cursar els seus estudis en il·lustració, àlbum il·lustrat i
edicions personals. Ha col·laborat en diferents projectes editorials i exposicions tant de caràcter individual com col·lectiu, d’entre els quals destaquen: Premi Taronja en Il·lustració (2011), Saló del Llibre de Mollerussa (2013 i 2014), murals infantils a la Vall d’Hebron (2014), i va ser seleccionat al WeArt Festival Barcelona (2014).

Descarrega't el teu propi diari de les emocions i enregistra records inoblidables!

Llegeix les primeres pàgines

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada