dissabte, 26 de desembre del 2015

Revolució artística en clau femenina

Per Mireia Martínez



Títol: Niki de Saint Phalle. Nanas y Papas
Autor: Willi Bloss, Beatriz López Caparrós
Edició: Muddy Mots, SD Edicions 
Pàgines: 28
ISBN: 9788494363061
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 15 €

“Muy joven recibí un mensaje:
los hombres ostentaban el poder...
y yo también lo quería. 
Entraría en su mundo sin permiso,
lo cual me parecía arriesgado, 
emocionante y misterioso.”
Niki de Saint Phalle


 Aquesta tardor hem comptat amb una nova entrega de la col·lecció Biografía-Cómic que SD Edicions dedica a artistes cabdals de la història de l’art. La figura de Niki de Saint Phalle s’uneix als volums anteriors, dedicats a Van Gogh, Salvador Dalí, Edward Hopper i Frida Khalo. Una publicació que esdevé un colofó perfecte en un any en què hem pogut gaudir d’una exposició retrospectiva de l’artista en el Museu Guggenheim de Bilbao, del 27 de febrer al 7 de juny de 2015. Excel·lents oportunitats per acostar al gran públic l’obra trencadora i personal d’una dona avançada al seu temps. 

A Nanas y Papas resseguim la infantesa i la joventut de Marie-Agnes Fal de Saint Phalle (Neuilly-sur-Seine, França, 1930 - San Diego, Estats Units, 2002), coneguda com a Niki. Uns anys a cavall entre França i els Estats Units, i durament marcats per episodis tortuosos que definiran el seu caràcter i comportament rebel. L’art esdevé per a Niki una teràpia, un mitjà d’expressió primigeni.  

“Pintar calmaba el caos que agitaba mi alma. 
Era una manera de apaciguar a esos dragones que han ido apareciendo en toda mi obra.”
       Niki de Saint Phalle

Amb la concreció que caracteritza els còmics de Bloss, repassem les etapes creatives i les obres principals de Niki de Saint Phalle. Des de les pintures-tret dels anys 60, una expressió artística que genera gran polèmica per la violència implícita que suposa disparar bosses de pintura contra un llenç blanc; les Nanas, escultures monumentals i coloristes de dones per les quals és mundialment coneguda; els conjunts escultòrics de gran format, executats amb l’ajuda dels seus col·laboradors, l’All Star Swiss Team; fins al Jardí del Tarot a la toscana italiana, inspirat en el Parc Güell Barcelona, un projecte format per vint-i-dues escultures mòbils i habitables en el que treballarà durant vint anys. 

“En el Park Güell sentí escalofríos, relámpagos. Me puse a temblar. Ese día mi destino estaba claro. Algún día, yo también haría, a mi manera, un jardín fantástico.”
Niki de Saint Phalle


Si en els números precedents SD Edicions apostava per un format petit en rústega grapada, ara,  Nanas y Papas es presenta amb un nou format i una nova enquadernació: més gran i en tapa dura. El resultat és positiu, tot ell llueix més i millor, tot i que no negarem que l’edició en miniatura també tenia la seva gràcia. No obstant, l’essència de la proposta de Bloss es manté intacta: la simplicitat de forma, la capacitat de síntesi en 28 pàgines, el llenguatge clar i senzill, el dibuix de línies caricaturesques, i el color en taques planes... 
I, com en els volums anteriors, el llibre acaba recollint diverses fonts d’informació per aprofundir en la vida i l’obra de Niki de Saint Phalle: una cronologia de l’artista, una bibliografia detallada i una relació d’adreces web. Un complement que reforça el caràcter didàctic dels títols de Biografía-Cómic

Willi Bloss és responsable del guió i el dibuix, mentre que Beatriz López Carrapós s’encarrega del color i la traducció del text al castellà. Bloss treballa en aquesta sèrie de biografies d’artistes en còmic en format petit des de 1998, i el 2012 va rebre el premi “Deutsche Biographiepreis” per la sèrie completa, formada per més de vint títols.

“Para mí, mi escultura representa el mundo de la mujer amplificado, las aspiraciones de grandeza de las mujeres, su papel en el mundo actual, el poder de las mujeres.”
Niki de Saint Phalle


-----------------------------------------------------------------
Cites 2, 3 i 4 extretes de: http://nikidesaintphalle.guggenheim-bilbao.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada