dissabte, 12 de setembre del 2015

Ressenya La maledicció dels Palmisano

Títol: La maledicció dels Palmisano
Autor: Rafel Nadal
Edició: Columna, 2015
Pàgines: 373
ISBN: 9788466419871
Nota: ♥♥♥♥

Avui us recomano una novel·la esplèndida, una narració on l'amor i l'odi es donen la mà, amb un rerefons històric impactant, la Pulla durant la segona guerra mundial amb el clímax final situat en el bombardeig de Bari.

En un poble del sud d'Itàlia, el destí de dues famílies queda lligat per sempre quan la Donata i la Francesca es conjuren contra la maledicció que persegueix els homes Palmisano. Les vinyes, les oliveres, l'excèntric jardí de flors blanques de la nonna Angela són l'escenari feliç de la infància de la Giovanna i en Vitantonio, que creixen aliens al secret de la família; fins que la proximitat de la Segona Guerra Mundial obliga els dos joves a prendre partit.

«Es tornaven a mirar amb curiositat i es tocaven els ulls, els llavis i el coll. També se'ls besaven, com si volguessin descobrir-ne el tacte, el gust i l'olor i emmagatzemar-los per quan tornessin a separar-se.»

La prosa d'en Rafel és com llegir fotografies, sap escollir cada mot, col.locar cada punt i cada coma al lloc precís, per aconseguir una narració que capbussa al lector dins les seves pàgines i, com per art de màgia, és capaç de sentir l'escena, veure-la, olorar-la fins i tot, assaborir-la. Diuen que una imatge val més que mil paraules, però en aquest cas no hi estic d'acord.

El que més m'ha captivat d'aquesta novel·la és la naturalitat amb la qual Nadal descriu les petites coses, aquestes senzilles quotidianitats permeten al lector imbuir-se de la història i empatitzar amb els protagonistes, tan ben elaborats que te'ls creus, pateixes i gaudeixes amb la seva sort, quina habilitat per descriure mirades i sensacions! La gastronomia té una gran presència al llarg de la història, en ocasions l'autor ens regala saboroses receptes com ara una deliciosa llebre rostida amb orecchiette o uns spaguetti amb pallerides, fa venir salivera, oi?

«Si no fos per aquest clap de cel blau i pels raigs de sol que hi passen i ens fan veure els núvols més negres, aquesta només seria una tarda fosca com tantes altres. És aquest testimoni del bon temps que hi ha en algun lloc llunyà el que fa més terrible la tempesta que s'acosta.»

Jocs d'infantesa que revelen personalitats. Familiars i amics que un cop esclata la guerra esdevenen enemics. Un altre dels valors d'aquesta narració és l'esplèndia manera com l'autor ha retratat les petites heroïcitats en temps de guerra, un gest, una paraula o una reacció determinada podien salvar una o moltes vides i, són sovint oblidades per la seva aparent insignificància, en Rafel els fa justícia i les situa al lloc que els correspon.

Amb aquesta novel·la de Rafel Nadal he descobert un dels capítols més estremidors en la història d'Itàlia: el bombardeig de Bari. Uns fets terribles tan magníficament narrats, que la seva lectura et sacseja l'ànima.

He de reconèixer que no havia llegit res abans d'aquest autor, però tan bon punt he passat la darrera pàgina he sentit la necessitat de seguir llegint-lo, sabeu aquella sensació d'haver descobert un autor que no teniu dubte podríeu llegir i rellegir sense cansar-te'n? Així m'he sentit jo, de manera que faré una retrospectiva a fi de seguir gaudint d'una prosa impecable que molt sincerament us recomano, no en tinc cap mena de dubte, la gaudireu!

Comença a llegir-la aquí!

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada