dimarts, 8 de setembre del 2015

Ressenya La casa de les miniatures

Títol: La casa de les miniatures
Autor: Jessie Burton
Traductor: Josefina Caball
Edició: Amsterdam, 2015
Pàgines: 448
ISBN: 9788415645535

Nota: ♥♥♥♥

Avui us recomano una novel·la fascinant, una història plena de clarobscurs on l’amor, i la obsessió, la traïció i la venjança es donen de la mà en una excel·lent narració.


«Què perseguim tots nosaltres? Viure, alliberar-nos de les cordes invisibles que ens empresonen, o almenys viure feliços amb aquestes cordes.»

L’any 1686, un dia de tardor, Nella Oortman truca a la porta d'una casa imponent del barri més ric d’Amsterdam, la fastuosa capital cultural i econòmica de l’època. La jove, de només divuit anys, comença una nova vida: s’ha casat amb l’il·lustre comerciant Johannes Brandt, un home distant, molt més gran que ella, que la sorprendrà amb un regal de noces inesperat: una casa de nines esplèndida, rèplica de la seva nova llar. Amb el temps, la Nella, decebuda per la buidor de la vida conjugal i la freda rebuda familiar, dedicarà els dies a omplir la casa de nines amb unes miniatures de realisme prodigiós enviades per algú que amaga la seva identitat i que coneix tots els secrets del seu art... i també els de la família Brandt. Uns secrets que la Nella descobrirà de la manera més insospitada i que li revelaran perills ocults i històries passades que posaran en dubte totes les seves creences sobre l’amor i el destí.


Jessie Burton, en el que ha estat un extraordinari debut, teixeix una complexa trama de gran riquesa narrativa que des de la primera pàgina aboca al lector a una narració inquietant, on les sorprenents revelacions que envolten la protagonista et situen en una mena d’èxtasi lector. Amb una prosa intel·ligent, estructurada en capítols curts que faciliten una lectura fluïda ens topem amb una història tant simple com complexa, tal com la vida mateixa. Amb emocions i sentiments atemporals que confronten el lector amb una època radicalment diferent a l’actual, on la positura social establerta rebel·la al lector que sent la Nella, la Marin, en Johannes i la Cornelia molt propers.

M’ha encantat descobrir la finalitat que tenien les cases de miniatures, sembla ser que posseir una d’aquestes peces era pràcticament un símbol d’estatus a l’Amsterdam del segle XVII, de fet es col·locaven al vestíbul, a fi que fos el primer que els convidats veiessin en entrar a la casa. La màxima era que fos una rèplica fidel de manera que el visitant podia utilitzar-la com una mena de mapa en tres dimensions del lloc on es trobava. Petronella Oortman, propietària de la casa original que va inspirar aquesta novel·la, de la qual l'autora també n'ha pres el nom, va arribar a tenir vora 800 artesans treballant en l'elaboració dels centenars de milers d’objectes, incloses la vaixella i els llençols que hi havia als armaris i lleixes i, les obres d’art que penjaven de les parets de la seva casa miniaturitzada. Val a dir que aquí acaba la versemblança, Jessie Burton ficciona amb total llibertat.

Aquí pots començar a llegir ara mateix!

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada