divendres, 4 de setembre del 2015

Ressenya Whaligoë

Per Mireia Martínez

Títol: Whaligoë
Autor: Yann, Virgine Augustin
Edició: Yermo Ediciones, 2014
Pàgines: 95
ISBN: 9788494225826
Nota: ♥♥♥♥♥

La creixent passió per les històries decimonòniques i l’auge del moviment steampunk justifiquen una de les apostes de Yermo Ediciones: el còmic victorià. En el seu catàleg podem trobar  títols com Whaligoë, Aspic: detectives de lo desconocido o Los cuatro de Baker Street

Whaligoë trobem dues característiques molt pròpies de Yermo. En primer lloc, una edició de luxe, esplèndida: format gran, paper de qualitat, tapa dura, impressió exquisida... Elements que converteixen els còmics de Yermo en un objecte molt preuat en mans dels lectors. Un plaer per als sentits! En segon lloc, la predilecció de l’editorial per la publicació d’integrals que reuneixen les diferents entregues en un únic volum. Una opció ideal per a reduir les esperes dels lectors i satisfer així la seva necessitat de continuar llegint. En el còmic que ens ocupa, dos capítols en un sol llibre.
Yann i Augustin creen una història de ficció que fa honor al gènere romàntic del segle XIX. La literatura victoriana com a referent tot evocant a plomes il·lustres de l’època, com les germanes Brontë, Thomas Hardy o Jane Austen. Whaligoë conté els ingredients principals de les novel·les victorianes: honor, amor, venjança, misteri, fantasmes... Narra la història d’un escriptor en hores baixes que fuig de Londres per un escàndol. En companyia de la seva ambiciosa i ressentida esposa arriben a Whaligoë, un poble rural poc hospitalari... En definitiva, surten del foc per a caure a les brases!
Els autors creen una galeria de personatges foscos que amaguen obscurs secrets. Dotats de crueltat i pocs escrúpols anul·len la innocència i la bondat a Whaligoë . Les misèries humanes i les baixes passions afloren a la superfície per a desencadenar terribles conseqüències. No ens trobem amb una història rural amable, romàntica i pastoral, sinó amb una trama tenebrosa de tints violents reforçada per un dibuix afilat i un ambient opressiu i tempestuós, només alleujat pel cel obert i el vent que bufa arran de pronunciats penya-segats als afores del poble.


Whaligoë  és un exemple del gran encert d’adaptar els motius de la literatura victoriana al llenguatge del còmic. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada