dimarts, 5 de maig del 2015

Ressenya Un lloc per a la Rula

Títol: Un lloc per a la Rula
Autor: Mar Pavón
Il·lustrador: Maria Girón
Edició: Tramuntana, 2015
Pàgines: 40
ISBN: 9788494284151
Edat: de 7 a 10 anys
Nota: ♥♥♥♥♥

Avui us recomano un àlbum il·lustrat imprescindible, una crida a la difícil realitat que viuen encara, avui dia, massa nenes arreu del món i, al mateix temps, una oda al poder dels llibres.


La Rula busca el seu lloc al món. La seva família, no obstant, s'encarrega de recordar-li que el seu lloc és a casa per fer els llits, preparar el dinar, cuidar dels seus germans, anar a comprar... Però un dia, casualment, ells llibres es creuen a la seva vida. Gràcies a ells, la Rula comprendrà que el seu lloc és aquell al que els seus passos la portin.


Hi ha llibres que narren històries boniques, plenes de màgia i d’aventures, hi ha relats que mostren escenes quotidianes en les quals el lector s’hi pot veure reflectit, n’hi ha que miren d’ajudar-nos amb temes com la por, saber compartir, aprenentatges iniciàtics i a més, hi ha llibres imprescindibles, que parlen de fets difícils de tractar i explicar. Un lloc per a la Rula és d’aquests, un àlbum que amb gran delicadesa mostra el dia a dia d’una nena sotmesa a la seva família, una nena que no té veu ni vot, únicament obligacions, feinejar, cuinar, tenir cura dels germans, anar a comprar, netejar fins i tot, casar-se amb qui decideixin per ella. Impacta veure la mare o l'àvia, figures que els infants associen amb la protecció i la calidesa en una actitud impositiva i dura. En aquest punt és necessari fer menció al gran treball fet en la il·lustració, totalment en sintonia amb el text. Maria Girón ha plantejat escenes molt netes, on la força recau en les expressions facials, els personatges parlen aportant interessants matisos al text. 

Tot plegat, una realitat que, sortosament, als nostres infants els queda lluny i resulta incomprensible, però això no vol dir que pugui obviar-se, és una realitat massa crua i indigna contra la qual cal lluitar i el primer pas és conèixer-la. Els nens tenen dret a ser nens, temps tindran per a les obligacions, deixem-los gaudir de la infantesa i ajudem-los a entendre en quin món vivim, un món desigual on no tots tenim les mateixes oportunitats, per qüestions tan absurdes com el color de la pell, la religió practicada o el país on vivim uns esdevenen ciutadans de primera, segona o fins i tot tercera classe.

Però no tot és foscor i tristesa, hi ha llum al final del camí, una llum màgica i de gran força: els llibres! Una font de coneixement, una via d’escapament per a la imaginació, perquè la Rula necessita alliberar-se i aprendre a decidir per ella mateixa.

Però el seu esperit, gràcies als centenars de llibres que 
han anat passant per les seves mans, resta en llibertat.

Un impactant relat, pulcrament il·lustrat, treballat amb la delicadesa necessària que requereix un tema tan complicat, per tot plegat, un títol a tenir molt en compte a les vostres biblioteques personals i escolars.

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada