divendres, 19 de desembre del 2014

Ressenya Cadavereta Vermella


Títol: Cadavereta Vermella
Autor: Luis Murillo
Il·lustrador: Emi Ordás
Edició: Animallibres, 2014
Pàgines: 48
ISBN: 9788415975168
Edat: a partir de 6 anys
Nota: ♥♥♥♥♥
Disponible per iPad

Cadavereta vermella és una gamberrada de conte que enganxarà fins i tot a aquells que no són lectors. Els creadors han agafat la història de Perrault i, mantenint l’estil tètric i gòtic original l’han traslladat en el temps carregant-lo d’humor i, fins i tot, un punt de mala llet que us garanteixo, provocarà sonores riallades a casa vostra.

Tornen les aventures de l’encantadora Caputxeta! Això sí, han passat molts anys i, com que està una mica desmillorada, ara és més coneguda com Cadavereta Vermella. Amb molt d’humor i fantasia, aquest conte capgira el clàssic de Perrault per oferir-nos una versió tan fosca i macabra com irresistiblement divertida. Els pares malvats d’aquesta Caputxeta zombi tenen un pla molt sinistre. Ara bé, no s’imaginen els recursos d’una àvia tan adorable com la del conte original, però molt més guerrera i valenta, perquè no té por ni del llop ni de ningú!

Com us heu quedat? Sorpresos oi? Jo he de dir que vaig descobrir aquesta història per via digital, i és que de fet, la idea original es va concebre com aplicació per a iPad de la mà de Itbook, és a dir, una proposta de lectura per fer en pantalla que incorpora narració (de Francisco Colmenero, llegendari doblador de Disney), música d’ambient que acompanya a la perfecció i, algunes interaccions per part del lector que converteixen l’experiència lectora en molt més.

Per tant podem dir, que aquesta història planteja una nova via a la inquietud sobre com afectarà la era digital a la lectura infantil, ja que el que es va concebre com un llibre tradicional, va esdevenir un projecte digital que, posteriorment, ha donat lloc a un llibre en format paper. Emi Ordás, dissenyador gràfic creador de la idea, explica que la història va sorgir, gairebé per casualitat mentre buscava un joc de paraules en anglès amb Caputxeta Vermella, va passar de Little RED Riding Hood a Little DEAD Riding Hood, a continuació va buscar el joc en la versió castellana. Immediatament va fer un esbós del personatge i tot seguit va demanar a l’escriptor Luis Murillo que n’escrivís la història.

Sovint he dit que m’agrada acostar els clàssics als més petits, però en ocasions resulta feixuc, treballar els contes clàssics de forma original, no és tasca senzilla, és per això que topar-se amb una proposta com la d’Ordás i Murillo és francament encoratjador, he de confessar que he rigut (molt!) amb la història de la Cadavereta, és enginyosa i divertida, amb un seguit d’ingredients que captiven als lectors, una caputxeta zombi... Quin nen podria resistir-s’hi!

Emi Ordás és un gran admirador de Tim Burton, i això es reconeix en el seu estil d’il·lustració, defineix el treball d’aquestes imatges com “tradigital”, les textures estan elaborades a mà, amb olis, acrílics i escaiola. Els personatges estan esbossats i pintats en digital. Alguns fons, com el poble o el mausoleu, són maquetes reals que ell mateix va construir amb cartró reciclat, en va treure algunes fotografies i, posteriorment amb l’ajuda de Photoshop va pintar els personatges sobre les fotografies i va aplicar les textures que havia fet, gairebé com un collage.


 Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada