dissabte, 26 de gener del 2013

Tiana Negra

Ahir al vespre el municipi de Tiana va donar el tret de sortida al primer Festival de novel·la negra catalana, amb un gran èxit de públic assistent. Aquesta iniciativa del periodista i escriptor Sebastià Bennassar va néixer amb l'objectiu de prestigiar la literatura negra que es fa en la nostra llengua i donar-li un espai on poder debatre sobre el gènere. Dos dies plens d'activitats dedicats exclusivament a la literatura negra escrita en català que inclou conferències, trobades amb autors del gènere, xerrades diverses i la projecció d'un curtmetratge.

Joaquim Bejarano, director de l'Àrea del Llibre de l'Institut Català de les Empreses Culturals va obrir l'acte defensant la novel·la negra no com un subgènere i reivindicant la importància de la lectura, alhora que agraïa la iniciativa del Festival a Sebastià Bennassar. Al seu torn Ester Pujol, alcaldessa de Tiana va recordar unes paraules de Quim Monzó en el seu discurs inaugural a la Fira de Frankfurt tot defensant la llengua catalana, en un discurs breu i ben trenat va retre homenatge a la recentment desapareguda llibreria Catalonia, va agraïr l'esforç de tots els implicats en el projecte i va insistir que objectiu d'aquest Festival és projectar la imatge de Tiana i sobretot, de la novel·la negra catalana i que el seu propòsit no és ser flor d'un sol dia, des d'aquestes línies espero que així sigui i que en trobem noves edicions els anys vinents.

Un cop finalitzada la presentació més protocol·lària Sebastià Bennassar, director del Festival, va prendre la paraula per exposar la conferència inaugural «La novel·la negra en català avui. Un gènere en molt bon estat de salut», no sense abans manifestar el seu agraïment a totes les persones i entitats, públiques i privades que s'han implicat per tirar endavant un festival que s'ha muntat amb tan sols quatre mesos, sobretot la gent de l'editorial Meteora i Laura Garcia que ha desplegat la seva màgia per donar la màxima difusió a l'esdeveniment, un somni fet realitat que pretén donar visibilitat als autors i al gènere negre i al mateix temps esdevenir un espai d'interrelació.


En la seva interessantíssima ponència Benassar va analitzar els diferents factors que han dut la novel·la negra a l'excel·lent moment que viu actualment, començant amb una dada molt important, els 200 títols publicats en català els últims 10 anys. Aquesta situació respon a diverses raons que evidencien un notable interès cap al gènere: la nova col·lecció “Crims.catde l'editorial Alrevés que aposta per autors catalans i “La Negra” de l'editorial La Magrana que combina autors catalans amb clàssics anglosaxons; la consolidació del festival BcNegra amb vuit edicions ja i un fenomen amb nom propi: Stieg Larsson que ha aconseguit crear una massa lectora de novel·la negra. El món 2.0 ha tingut un paper fonamental en la divulgació del gènere a les xarxes socials i als blocs, sense oblidar, però, l'important paper que exerceixen les biblioteques com a prescriptores. La recuperació de la memòria històrica ha contribuït també a impulsar aquest gènere, raó que condueix a l'aparició de títols de no ficció i assaig, com l'extraordinària feina de periodisme d'investigació realitzada per Carles Porta al seu títol «Tor. Tretze cases i tres morts».

Va recordar també quatre pilars essencials com són: Rafael Tasis, Maria Aurèlia Capmany, Manuel de Pedrolo i Jaume Fuster, autors que han aportat molt a la literatura negra catalana, junt amb dos clars referents actuals: Andreu Martín i Ferran Torrent, tot plegat sis noms propis que constitueixen uns precedents a tenir molt en compte per les noves generacions d'autors.

El mallorquí va finalitzar la seva conferència exposant una sèrie de reptes a conquerir com ara l'entrada del gènere a la facultat, la presència de crítica especialitzada, la visibilitat dels autors emergents, una política cultural més agosarada que defensi la nostra llengua impulsant les traduccions i un consum cultural responsable.

Tiana Negra va demostrar en la seva posada en escena ser una proposta molt digna, de gran qualitat, sorgida de la suma de l'esforç de molta gent que ha treballat de valent i s'ha vist recompensada amb una magnífica acollida per part del públic. Personalment espero que gaudeixi de moltes edicions que la consolidin.

Moltes felicitats a tots els qui hi heu treballat per fer-ho possible!!

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada