dimecres, 11 de juny del 2014

Ressenya El plagi

Títol: El plagi
Autor: Sílvia Romero i Olea
Edició: Proa Edicions, 2014
Pàgines: 368
ISBN: 9788475884806
Nota: ♥♥♥♥
Premi El Lector de l’Odissea

Avui us recomano una novel·la magnífica, una història intensa sobre la por i el desig de reconeixement on l’autora ens mostra com, sovint, el dolor provocat per els cops de la vida pot fer-nos embogir i fan aflorar la pitjor versió d’un mateix.

L’escriptura ha estat la gran il·lusió de la Carme Carreras des de ben jove. El seu company Joan, que ha conegut durant l’exili republicà a Mèxic, és un dels seus grans mestres literaris. Però aïllada del món i òrfena, la Carme va darrere del gran amor que li doni l’empenta definitiva per viure. És una obsessió que l’acompanya i que, amb el temps, se suma al desig d’excel·lir en les lletres i de triomfar en el món literari. Res ni ningú pot apartar-la d’aquests objectius. Publica una novel·la, es fa famosa, s’enamora... i molts anys després la veiem en una clínica geriàtrica, convertida en una persona amargada, dominada per la culpa i la por. L’Àngels Riudor, una jove periodista encara més ambiciosa que com va ser-ho la Carme Carreras, l’entrevistarà per conèixer-la, per saber quin gran secret amaga aquesta dona escriptora que, a la postguerra barcelonina, va enlluernar el món de les lletres amb la seva primera novel·la.

Aquesta és la història de dues dones amb vides complicades. L’Àngels, és una dona sense escrúpols disposada a tot a fi d’aconseguir escalar llocs fins a assolir el seu objectiu, que no dubta en utilitzar la seva sexualitat com a moneda de canvi. L’altra protagonista, la Carme, una de les 456 criatures que van embarcar al Mexique rumb a Morelia escapa de la guerra però no així, d’una vida difícil. Uns fets succeïts just abans de l’inici de la travessa marcaran la seva vida i la d’en Joan per la resta de les seves vides, provocant que aquell a qui ella s’aferrarà com a alliberació esdevingui condemna i, que la innocència transmuti en rancúnia. En conèixer l’Àngels, es reconeixerà a sí mateixa, fet que la farà reviure el propi passat farcit de passatges foscos i on s’amaguen importants secrets.

Acompanyen a les dues protagonistes uns secundaris molt ben construïts, com la Florència, una dona increïble, lluitadora i feminista convençuda i el pare del Joan, el senyor Mestre, un home entranyable que intenta fer el millor per el seu fill, malgrat que aquest no ho interpreti així. També trobem referències a emblemes de la cultura catalana com són l’Ateneu Barcelonès o les revistes La Renaixença i Feminal, l’autora deixa entreveure aquí la seva vessant de filòloga.

En conjunt, podem parlar d’una novel·la captivadora amb anhels de poder, desig i luxúria narrada amb una prosa excel·lent.
Comença a llegir aquí


Sílvia Cantos

2 comentaris:

  1. Gràcies per llegir-me, i per la ressenya.

    Una abraçada,

    SÍLVIA ROMERO

    ResponElimina
  2. He llegit la novel-la i he gaudit moltisim. Enganxa des de el primer capitol. Ben escrita, uns personatges molt aconseguits, tan les dues protagonistes com els secundaris, plena de sentiments, frustacions, desitjos, unes vides dificils escrites amb una prosa cuidada i planera com totes les obres d'aquesta autora. I un record important per la Maria Dolors Orriols.

    ResponElimina