Títol: La cuinera
Autor: Coia Valls
Edició: Ediciones B,
201 4
Pàgines: 400
ISBN: 9788466654555
Nota: ♥♥♥♥♥
Avui us recomano una
novel·la històrica, un llibre on l’autora desplega l’art culinari oferint al
lector una infinitat de passatges meravellosos que el transporten, mercès als
aromes, textures i sabors que ens descriu de la mà de la seva protagonista, una
dona forta, valenta i descarada, que és al mateix temps dolça i reservada, un
dels llibres que més s’ha anomenat aquest Sant Jordi, una història captivadora
que us enamorarà.
«Es va complaure perseguint el sabor de la
xocolata per l’interior de la boca, i amb moviments més lents va passejar la
llengua pels seus llavis carnosos. Quan per fi s’ho va empassar, la carícia del
suc baixant-li per la gola va fer que emetés un sospir de plaer.»
Barcelona, 1771. La jove
Constança Clavé, de setze anys, deixa la llunyana ciutat de Lima després de la
mort del seu pare, un diplomàtic al servei del virrei Manuel de Amat, per
iniciar un llarg periple fins a Barcelona i reunir-se amb els seus avis.
Duu paisatges,
gustos i textures gravats a la memòria, i viatja amb la seva única herència: el
quadern de receptes de qui va ser el seu primer mestre a la cort peruana, el
xef Antoine Champel. A la ciutat, la Constança somia convertir-se en una
gran cuinera, malgrat que la seva condició de dona li barrarà moltes portes. No
obstant això, s’obrirà pas amb coratge i passió entre els carrers d’una
Barcelona convulsa, movent-se entre els grups que criden a la revolució i
aquells altres que freqüenten salons més refinats i exquisits; una esfera de
poder on es mouen personatges fascinants, com el que va ser considerat el
primer gastrònom de l’època, el baró de Maldà.
«Però la llibertat, la veritable llibertat, en tenia l’absoluta
certesa, havia de ser per força interior, igual que la veritable solitud.»
La primera part de la novel·la narra el viatge des de Lima
fins a Barcelona, una travessia marítima en la qual l’autora ja ens descobreix
el fort caràcter de la Constança, així com el món en el qual es mou, poblat per
nobles, senyors, criats i indesitjables. Personatges que convertiran la seva
vida somiada en un malson que requerirà d’un gran esforç i voluntat per tirar
aconseguir tot allò que ella es proposi. En el transcurs d’aquest viatge
forjarà, sense saber-ho, relacions que en un futur tindran conseqüències
inesperades...
«Vivim a través dels que ens estimen i, quan ens deixen,
també desapareix d’alguna manera tot el que vam compartir amb aquella persona.»
Coia Valls ha elaborat una recepta que, tal fa la Constança
amb els seus plats, ha seleccionat amb cura cadascun dels ingredients i ha estat
cuinada a foc lent, amb destresa i passió aconseguint un resultat que sorprèn i
delecta als afortunats que l’assaboreixen.
«La taula constitueix un escenari estratègic! Al seu voltant
tant es tanquen pactes polítics com s’anuncien compromisos de matrimoni.»
Pàgines que destil·len emocions, somnis, promeses,
conspiracions i sexe, amb una trama ben narrada que atrapa al lector. Per tot
plegat, espero que La cuinera, no
sigui només un dels llibres més venuts, sinó que espero que també sigui dels
més llegits, us prometo que val la pena, gaudiu-lo!!
Sílvia Cantos
Sílvia Cantos
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada