dimecres, 29 de gener del 2014

Ressenya El diario de las cajas de fósforos


Títol: El diario de las cajas de fósforos
Autor: Paul Fleischman
Il·lustrador: Bagram Ibatoulline
Edició: Juventud, 2013
Pàgines: 38
ISBN: 9788426139764
Edat: De 6 a 10 anys
Nota: ♥♥♥♥


Avui us recomano un àlbum il·lustrat preciós que narra l’entranyable relació entre una nena i el seu besavi, que és alhora una història sobre la immigració i el desig d’aprendre.

Una nena visita al seu besavi i escull una capsa de cigars que atresora al seu interior un munt de capses de llumins. A l’interior de cada capsa hi ha un record: un pinyol d’oliva, una xapa d’ampolla, una entrada, una lletra de plom… Totes aquestes coses ens narren el viatge del seu besavi des d’Itàlia i els seus primers anys a Amèrica; un diari d’objectes guardats per un nen que anhelava deixar constància de la seva vida però que no sabia llegir ni escriure.

Aquest àlbum que ens presenta l’editorial Joventut, és una d’aquelles perles que apareixen per refermar els arguments que molts defensem a l’hora d’esgrimir que la literatura infantil és una eina immillorable i imprescindible a l’hora de traslladar continguts als infants, especialment, quan el que es pretén explicar són emocions i sentiments o conceptes complexes i delicats com la immigració.


A través d’un llenguatge planer, amb un ritme suau i pausat, les pàgines d’aquest àlbum ens desgranen una vida farcida de complicacions, però ho fa de manera que el lector empatitza amb aquest avi que al llarg de la seva vida ha demostrat un immens desig per aprendre a llegir i convida a reflexionar sobre la conservació de la memòria, de fet, penso que aquest títol seria una excusa magnífica per organitzar alguna activitat que combini infants i gent gran, per què no convidar avis i néts i que aquests últims creïn les seves pròpies capses amb els records dels avis...

A més vull destacar el joc que fa l’il·lustrador, quan la història ens situa al present les il·lustracions presenten imatges a tot color i amb gran riquesa de detall, mentre que les pàgines que desgranen els records d’infantesa de l’avi estan realitzades amb tons sèpia o blanc i negre i amb un estil més auster, evocant així  temps passats i de caire difícil.


L’autor, Paul Fleischman ha estat guardonat amb la medalla Newbery de l’Associació de Biblioteques d’Estats Units en reconeixement a la seva extensa contribució a la literatura americana per a infants. Sens dubte, aquesta és una història preciosa que val molt la pena descobrir i compartir amb els més petits de casa.

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada