dimarts, 21 de maig de 2019

La màgia comença amb un volcà de sucre


L’obrador dels prodigis
Autor: Christian Escribá Tholoniat i Sílvia Tarragó
Edició: Columna edicions, 2019
Pàgines: 288
ISBN: 9788466424790
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 18,90€


Estem condemnats a morir, però no obligats a ser vells.


Avui us recomano una novel·la deliciosa escrita a quatre mans junt amb Christian Escribà en la qual ens narren una preciosa història plena d’emocions i amb un omnipresent perfum a pastisseria que t’enamora els sentits.

La sinopsi ens avança el següent: Som al 1947 i l’Alba comença a treballar de cuinera per a una família benestant de Barcelona del passeig de Gràcia. Amb vint anys acabats de fer, ha aconseguit la feina gràcies a les habilitats culinàries demostrades servint en una casa del seu barri, a Sants. Aviat la seva peculiar forma de cuinar desperta l’admiració dels senyors, ja que les seves receptes van més enllà del gust i de la presentació. Amb els plats, l’Alba transmet la seva pròpia essència, sensitiva i creativa, de manera que arriba a canviar els estats d’ànim de qui tasta els seus plats. Des del seu naixement, però, sembla que la seva vida està lligada de manera misteriosa a l’obrador de la pastisseria Escribà i que la màgia del dolç anirà obrant els seus propis miracles. Un repàs a la història de l’emblemàtica pastissera i de la segona meitat del segle XX.

​Sílvia Tarragó ja ens té habituats a oferir-nos històries amb emocions a flor de pell. Té un gran tremp per desenvolupar trames i personatges, es mou còmodament en el terreny de la ficció històrica i, a més, sovint situa les seves novel·les en llocs emblemàtics de Barcelona. Ho va fer amb les galeries l’Avinguda de la Llum i el Tibidabo, ara torna amb un espai familiar com és la consolidada pastisseria Escribà.

A L’obrador dels prodigis s’hi conjuguen realitat i ficció, les referències a la nissaga Escribà són verídiques i el contrapunt posat per la protagonista, l’Alba és el viatge de ficció que permet a l’autora descabdellar una bonica història, no exempta d’entrebancs, com és sens dubte, la vida.

El periple d'en Mateu, començant per l'agosat viatge que emprèn essent només un nen és el punt de partida de la trama, veurem com aquest home va demostrar ser l’exemple d’emprenedor, quan ni tan sols, s’havia encunyat el terme, un esperit lluitador i aventurer que semblen haver heretat els seus descendents i els ha portat a convertir el cognom Escribà en un referent dins el món del dolç.

La passió per la cuina i l'interès especial que desperta en els infants aquesta màgia queda magníficament retratada en la figura de la Núria i d'en Pau Vidal. El relat inclou petites descripcions d'elaboracions de dolços, perfectament amalgamades amb la història, sense tenir en cap cas, vocació de receptari, la manera com es parla dels ingredients i les preparacions a la novel·la és absolutament deliciosa. També s’inclouen anècdotes referents a postres típiques d’estació com les mones, els torrons o els pastissets de Tortosa i és que la pròpia història dels dolços és, sovint, fascinant, pels seus orígens.

Christian Escribà pertany a la quarta generació d’una saga de pastissers que va començar el 1906 a la Gran Via de Barcelona. Fill d’Antoni Escribà, considerat el «mag de la xocolata», va desenvolupar la carrera culinària entre París i Barcelona, sempre amb la creativitat com a motor de les seves obres. A més dels sorprenents pastissos, concebuts per no deixar mai indiferent ningú, com a mestre del caramel va crear els Candy Glam Rings, unes peces de sucre que s’han venut a setze països. Ha estat reconegut com a Millor Pastisser d’Espanya per l’Acadèmia Espanyola de Gastronomia, és membre de l’Académie Culinaire de France i ambaixador de la marca Chocovic, pertanyent a la primera firma mundial de xocolates, Barry-Callebaut. Actualment treballa al costat de la seva dona, Patricia Schmidt, al capdavant de tres establiments que són referents de la pastisseria de Barcelona i l’Escribà Academy, un centre formatiu per preparar els futurs pastissers.

Sílvia Tarragó Castrillón, va ser llibretera durant catorze anys. És autora de la saga juvenil Top Fairies (Edebé), de la novel·la La veu del roure (Premi de Narrativa Juvenil de la Vall d’Uixó el 2008) i del llibre de relats Ciutats de l’impossible. Temps de llum (2016), un emocionant relat que té com a rerefons mig segle de la història de Barcelona, va ser la seva primera novel·la d’adults. Posteriorment va tornar a emocionar-nos amb T’ho donaré tot, recreant els orígens del Tibidabo. L’any passat, va presentar L’amor i la lectura una interessant revisió de la tan nostrada Diada de Sant Jordi.
Comença a llegir aquí mateix!

Sílvia Cantos

1 comentari: