dijous, 4 de gener del 2018

No deixis que el temps se t'escapi, estima!

Por encima de la lluvia
Autor: Víctor del Árbol
Edició: Destino, 2017
Pàgines: 512
ISBN: 9788423352654 
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 20,90€

- ¿Por qué lees eso?
- Eso es un libro. Y lo que hay dentro se llama poesía.
- ¿Para qué necesitar leer esa idiotez? ¿Sirve para algo?
- Porque es una idiotez preciosa. Y porque no sirve para nada, y por eso sirve para todo.


Avui us recomano una novel·la magnífica, un relat sobre el difícil art d’estimar, que ens porta per Sevilla, Tarifa, Tànger i Malmö, en un fascinant viatge en l'espai i en el temps reconstruint diverses històries.

Por encima de la lluvia arrenca amb un pròleg terroríficament angoixant. L'autor fa gala del seu excel·lent dot narratiu, descrivint amb una habilitat impecable una escena que deixa força interrogants, que s’aniran resolent més endavant. Al llarg de les pàgines es desgranen diferents trames que amb gran mestratge s’entrecreuen sorprenent i meravellant al lector.

Un dels punts més forts de la novel·la és, sens dubte, l’exquisida creació dels personatges. El pes de la història recau en tres caràcters. En Miguel, un home que acumula un passat pesant com una llosa sobre les espatlles, amb una mare que va embogir literalment per amor, amb una filla per a la qui no vol ser una càrrega, una vida dura il·luminada per un fugaç amor clandestí, que tot i la seva brevetat, l'acompanyarà tota la vida. L’Helena, una dona forta, feta a sí mateixa, decidida a viure el temps que li queda amb intensitat i mostrant una imatge lleugerament distant, que no és més que una cuirassa per protegir-se dels estralls que ha acumulat amb els anys. I la Yasmina, protegida d’un mafiós, que ha de conviure amb un avi que la odia pel sol fet de ser filla del seu pare, un gendre que va portar la vergonya a la família. Així mateix, la noia paga una terrible penitència a causa d'aquest progenitor. També hi ha secundaris de luxe, com el Marqués, un personatge d'allò més pintoresc o Gövan, un sots comissari de policia molt ambiciós.

L’amor en totes les seves dimensions, són l’eix central de la novel·la. Un llibre en el que els personatges estimen, amb tot el cor, amb passió, amb ràbia, fins i tot, amb desdeny. Amor paternal, amor encès, amor punyent, amor platònic i amor que esdevé odi. Emocions primàries, ben conegudes per tothom, profundament ben tractades per Víctor del Árbol, eleven Por encima de la lluvia a la categoria de novel·la imprescindible.

Però hi ha més, l’alzheimer i els seus terribles efectes en la vida d’aquells qui la pateixen i també els seus familiars. La vellesa com a càrrega, ens estimem els nostres avis, però en ocasions ens costa assumir-ne la responsabilitat. Una visió allunyada de la sovint idealitzada Suècia posa una nota de gènere negre a la història. I, el drama de les famílies que busquen els seus morts, protagonitza un moment emotiu i especial en el marc del Valle de los Caídos.

Víctor del Árbol (Barcelona, 1968) mosso d’esquadra des de 1992 fins a 2012, va cursar estudis d’Història a la Universitat de Barcelona i va col·laborar com a locutor a Catalunya Sense Barreres (Ràdio Estel, Once). És autor de les novel·les El peso de los muertos (Editorial Castalia, Premio Tios de Novela 2006), El abismo de los sueños (inèdita, finalista del XIII Premio Fernando Lara 2008) i La tristeza del samurái (Editorial Alrevés, Prix du Polar Européen 2012), traduïda a una desena de llengües i bestseller a França. Les seves últimes obres són Respirar por la herida (Editorial Alrevés, finalista en el Festival Internacional de Cinema Negre de Beaune 2014 a la millor novel·la estrangera), Un millón de gotas (Ediciones Destino, guanyadora el 2015 del Grand Prix de Littérature Policière i premiada com a millor novel·la policial estrangera per el Magazine Lire) i La víspera de casi todo (Premi Nadal 2016). Recentment ha estat distingit com a Cavaller de les Lletres i les Arts per l’Acadèmia francesa.

Llegeix les primeres pàgines


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada