dimarts, 16 de gener del 2018

L'estranya llum de la malenconia

L‘homenatge
Autor: Xulio Ricardo Trigo
Edició: Columna, 2017
Pàgines: 304
ISBN: 9788466423021
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 19,50€
Premi Néstor Luján de novel·la històrica 2017

De vegades la felicitat és el privilegi de
moments passats que continuen vivint en tu.


Avui us recomano una novel·la deliciosa, una història plena de llums i ombres, amb l'Art com a protagonista indiscutible.

Xulio Ricardo Trigo presenta una novel·la amb la que et capbusses a la Sitges més artística. Una vila envoltada d’una aura fascinant, potser per com la llum cau sobre el blanc de les seves cases i el blau del Mediterrani que la banya, potser per la bohèmia que artistes com Rusiñol, Casas i Utrillo van deixar impregnada als seus carrers i, naturalment als seus museus: el Cau Ferrat i el Palau Maricel. Resulta inevitable que t’abordi un desig irrefrenable de visitar-la.

L’autor recrea una trobada entre Utrillo i les vídues de Rusiñol i Casas amb un peculiar crític d’art, aparentment interessat en documentar-se per a un assaig sobre el moviment que van encapçalar aquestes tres figures del Modernisme català. Però des de bon principi, el lector es pregunta què amaga Carles Solé, què pretén organitzant aquesta vetllada. Sembla que la figura, sempre enigmàtica, de Júlia Peraire, amant i posteriorment esposa de Ramon Casas, desperta un especial interès en el crític, artífex de la trobada al Cau Ferrat, però, per quina raó? Quines són les seves vertaderes intencions?

La novel·la ofereix passatges excel·lents, com una apassionant conversa al voltant de la llum i la bellesa de les pintures dels immensos Casas i Rusiñol, que trasllada al lector al Cau Ferrat com si estigués seguint la trobada des d'un foradet a la paret o a través dels lluminosos finestrals de la casa sitgetana. L’estil de vida dels pintors al París més bohemi de 1900 i, profundes reflexions sobre la intuïció i la malenconia, sedueixen a un lector que es veu atrapat per l’art que destil·len les pàgines de L’homenatge.

Cal destacar, també, l’habilitat amb la que Trigo juga creuant persones reals amb personatges de ficció, com ara la Conxita, una meravella de caràcter magníficament dibuixat, amb tal profunditat que creus haver-la conegut de debò i acabada la novel·la, et sap greu perdre-li la pista, de fet, penso que la Conxita reclama un spin-off que explori amb més profunditat, el que s’intueix com una vida digna de ser novel·lada.

Xulio Ricardo Trigo (Betanzos, La Coruña, 1959) és escriptor i fotògraf. Ha publicat més d'una una dotzena de novel·les, entre les quals destaquen Les veus del Liceu, Després de l'oblitEls secrets de la reinaEl somni de Tàrraco o L'objectiu del crim. Ha guanyat premis com l'Ausiàs March, el Maria Mercè Marçal o el Miquel de Palol, entre d'altres. Col·laborador habitual dels mitjans, ha treballat a El TempsDiari de BarcelonaAvui o La Vanguardia. També ha publicat poesia, com autor i com a traductor. El temps que li deixa lliure la creació literària el dedica a la seva altra passió, la fotografia. En aquest camp ha fet exposicions individuals a Barcelona, Saragossa, Tarragona, Reus, Tortosa i un llarg etcètera.

Sílvia Cantos



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada