divendres, 5 de maig del 2017

Mapes literaris

Per Mireia Martínez
 
Trazado: Un atlas literario
Autor: Andrew DeGraff; Daniel Harmon
Traductor: Arnoldo Langner
Edició: Impedimenta, 2016
Col·lecció: El Chico Amarillo
Pàgines: 128
ISBN: 9788416542512
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 23,95€


¿Perdido en un libro? Para eso están los mapas.

Trazado no és un còmic pròpiament, però és un meravellós llibre il·lustrat que us vull recomanar. El pes i el poder de la imatge em donen llicència per a incloure’l a la nostra secció Parlem de Còmic.
Un llibre regal esplèndid per als amants de la literatura i també per als amants dels atles, els mapes i la cartografia. La bona acollida queda avalada per la seva inclusió en moltes de les llistes dels millors llibres publicats el 2016.

Personalment, com a lectora sóc curiosa... M’agrada captar els detalls de l’entorn, el context, que les dades i els fets encaixin, que tot tingui sentit. Per aquest motiu, Trazado satisfà amb escreix la meva curiositat, ja que em permet anar a la recerca del detall, fer el tafaner, observar detingudament, i perdre’m per les seves pàgines i els seus mapes, autèntiques joies cartogràfiques.
DeGraff i Harmon presenten un recull de mapes literaris inspirats en obres clàssiques de la literatura universal. Ens proposen un viatge pels escenaris, els paisatges i les localitzacions més diverses: des de l’illa de Robinson Crusoe, el Mediterrani d’Ulisses, el riu Mississipí de Huckleberry Finn, fins a la volta al món de Phileas Fogg. Penetrar a les entranyes de Moby Dick o viatjar en el temps de la mà del Sr. Scrooge.
Organitzat per capítols, cadascun d’ells està dedicat a una obra. Grans plomes de tots els temps són seleccionades per a configurar aquest particular atles: Homer, William Shakespeare, Jane Austen, Charles Dickens, Emily Dickinson, Frank Kafka o Jorge Luis Borges, entre d’altres. Un text introductori de Daniel Harmon analitza el llibre protagonista, recull l’essència de la trama i els seus punts claus a manera d’interessants reflexions sobre obres immutables i eternes. Seguidament es dona pas al mapa d’Andrew DeGraff, una il·lustració plena de fantasia, imaginació i màgia. Cada mapa és absolutament únic i diferent a tots els altres. El color i el dibuix lliure no s’ajusten a normes i converteixen cada pàgina en una sorpresa visual.

Trazado és una obra perfecta per revisitar obres que ja hem llegit o coneixem, així com per descobrir nous universos. Per tant, un recorregut de doble sentit: del llibre al mapa o del mapa al llibre. “Todo escritor es un explorador. Cada paso lo adentra en territorio desconocido”, aquestes paraules de Ralph Waldo Emerson posen en relleu l’íntima relació entre la literatura entesa com a viatge, com a aventura, i el seu vincle natural amb els mapes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada