dimecres, 8 de març del 2017

Secrets, veritats a mitges i silencis

La senyora Stendhal
Autor: Rafel Nadal
Edició: Columna, 2017
Pàgines: 304
ISBN: 9788466422017
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 18,50€

Les coses no són mai com semblen;
per comprendre-les t’hi has d’acostar a poc a poc,
amb desconfiança,
i te les has de mirar des de totes les perspectives imaginables.


Us proposo descobrir una novel·la magnífica, que emociona i atrapa, una història plena de silencis eixordadors.

Quan l’últim dia de la guerra una bala sega la vida de la Rossa en un tiroteig a la plaça de Sant Pere de Girona, el destí d’en Lluc queda lligat per sempre al de la senyora Stendhal, que el criarà com si fos fill seu. La força de la mare adoptiva, la rebel·lia del jove Dani i la saviesa de l’avi Dídac acompanyaran la mirada innocent del nen per un paisatge carregat d’emocions i de promeses. Fins que toparà amb l’ànsia de revenja dels vencedors decidits a passar comptes.

La senyora Stendhal és una novel·la plena de secrets, mentides i veritats a mitges, en la que els silencis i allò que es calla són possiblement molt més importants que tot el que es diu. En Dani, en Lluc, la senyora Stendhal i el seu pare, l’avi Dídac, els quatre protagonistes que es reparteixen el pes de la història, són una magnífica col·lecció de personatges, sorgits de la imaginació del Rafel, tan ben construïts, que costa acceptar que siguin pura invenció. M’encanta l’arrencada de la novel·la, una tarda de pluja intensa a la ciutat de Girona i el refugi que representa una llibreria de vell, on el Lluc hi fa una descoberta, que posa en marxa tota la trama, que arriba al seu clímax amb un final trepidant, ple de sorprenents revelacions que desfà un cabdell de fil embolicat que amagava una sèrie d’interrogants.

L’odi de les guerres és un dels fils conductors de la història: els bàndols, les revenges, les males decisions, les represàlies i els maquis. El millor retrat de tot plegat, és una escena carregada d’emocions i filosofia al voltant de l’absurd de la guerra, un passatge extraordinari que desgrana l’enfrontament que es produeix entre l’avi Dídac i en Pijoan.

Rafel Nadal i Farreras (Girona, 1954) escriu a La Vanguardia i col·labora habitualment a 8TV, RAC1 i TV3. Ha estat director d’El Periódico de Catalunya de maig de 2006 a febrer de 2010, període durant el qual el diari va rebre nombrosos premis, entre els quals el Nacional de Comunicació. És autor d’Els mandarins, un llibre de retrats sobre el poder; Quan érem feliços (Premi Josep Pla, 2012), una obra de referència de la literatura de la memòria, i Quan en dèiem xampany, sobre una saga familiar a cavall de Catalunya i la Xampanya francesa. La maledicció dels Palmisano (2015), la seva anterior novel·la, ha estat traduïda a catorze llengües. 

Comença a llegir aquí!


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada