dimarts, 24 de gener del 2017

Fem un F5

La família en digital
Autor: Jordi Jubany
Il·lustrador: David Carretero
Edició: Eumo, 2016
Pàgines: 176
ISBN: 9788497665582
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 13€

El millor regal que uns pares poden fer als seus fills és acompanyar-los en la formació del seu criteri, a fi de poder divertir-se amb seguretat a Internet.



Avui us recomano un assaig imprescindible. Una reflexió a l’entorn de les noves tecnologies i la seva intervenció en el nostre dia a dia, a nivell familiar.

La família en digital és un assaig trenat a partir d’una família fictícia en la qual molts ens hi podem sentir reflectits. En Josep Garcia acaba d’actualitzar el seu perfil professional a la xarxa mentre l’Ester, la seva dona, interromp un moment la lectura amb la tauleta per enviar un missatge de mòbil a l’àvia i recordar-li que aquell vespre l’esperen a sopar. Els seus fills, la petita Lluna i l’adolescent Oriol, coincideixen, cosa estranya!, a deixar les videoconsoles per veure la sèrie que han descarregat a l’ordinador. Com veieu, no us enganyava, els Garcia podrien ser la nostra pròpia família. Una família que incorpora recursos, eines i aplicacions de la cultura digital i que aprèn a compartir d’una altra manera experiències, coneixements i emocions. De fet, el primer que trobem en obrir aquest llibre és un interessant pròleg de Carles Capdevila que ens convida a reflexionar i a capbussar-nos en la lectura del text de Jubany amb gran interès.

I és que, no us heu aturat a pensar mai, com han canviat els nostres hàbits familiars? Les tardes d’hivern de fa vint anys, no tenien res a veure amb les actuals. Tampoc la manera de planificar unes vacances, d’organitzar la compra o les despeses. Fins i tot, activitats quotidianes, com aprendre, llegir, escoltar música o veure pel·lícules o sèries ha canviat.

La proposta del Jordi és una lectura plena d’idees, recursos i recomanacions per no perdre el pas d'un món canviant, en el qual no podem deixar de ser si volem acompanyar els nostres fills en  un aprenentatge imprescindible per al seu dia a dia i no convertir-los en orfes digitals. Un llibre per llegir i comentar en família, una bona manera de fer xarxa a casa.

Amb La Família en Digital el lector descobreix aplicacions i programes que poden resultar de gran ajuda per aquells que desitgin millorar les seves competències digitals. També amenitza els capítols amb interessants vídeos que aporten un contingut audiovisual que permet una visualització més clara del que s'explica. N’hi ha un d’especialment interessant, molt il·lustratiu de com s’imposa una comunicació excessivament tecnològica en les relacions, sobretot dels joves avui dia.

Symbaloo, Spotify, Netflix, Feedly, Verkami, Youtube, Facebook, Moodle, App’s: Skype, Whatsapp, Twitter, Endomondo, Pinterest, Change.org, Instagram, Foursquare i Airbnb. Són algunes de les moltes suggerències que trobareu al llarg de la lectura.

No hi manca un toc d’atenció cap al Cyberbulling, el Sexting i el Grooming, tres nous conceptes perillosos que cal saber identificar i, davant dels quals cal saber actuar, tant des de les escoles com des de casa. Igualment destacable, em sembla el contracte pares-fills de la Policia, una eina més que interessant i crec que molt desconeguda a nivell general. I per descomptat, la delicada gestió de la privacitat i les nostres dades personals, quelcom de gran importància, que encara cal recordar. Resumint, podríem dir que ens cal aprendre a practicar rutines saludables i preveure espais i moments de desconnexió, per mantenir una relació sana amb les noves tecnologies i no caure en una addicció.

Em quedo amb un concepte clau, la Ciutadania digital. De la mateixa manera que ensenyem als infants a moure's pels espais físics i a respectar senyals, semàfors, etc., cal inculcar-los bones conductes a l'entorn digital, tant d'autoprotecció com de respecte envers els altres. És imprescindible que tinguin consciència de la seva identitat digital.


Comença a llegir aquí


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada