dimecres, 27 de gener del 2016

L'artista de la mort

Títol: Mar de nubes
Autor: Mari Jungstedt/ Ruben Eliassen
Traductor: Carlos del Valle
Edició: Maeva, 2015
Pàgines: 368
ISBN: 978841636513
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 19,90€


Había entrado en contacto con el arte siendo apenas un quinceañero.
Había tenido un significado especial en su vida.
Comprendió que el arte trataba de la vida.
Y de la muerte.


Avui us recomano la nova proposta d’una de les veus narratives més destacades de la literatura nòrdica actual, Mari Jungstedt, una novel·la intensa i fosca, on la bellesa de l’art ens posarà els pèls de punta.


Arguineguín, una tranquil·la localitat de Gran Canaria, ha esdevingut una petita Noruega, on els seus habitants desplaçats cerquen la bonança del clima i un paisatge singular. L’aura de calma que habita la principal escola de ioga de la zona es veurà destarotada per les morts comeses per un assassí sense escrúpols que portarà de corcoll el comissari Diego Quintana, la periodista Sara Moberg i l’expolicia Kristian Wede.

Amb una estructura de capítols molt curts, els autors estableixen un ritme de lectura trepidant. Al primer capítol, els autors ens enganxen amb un erotisme latent, excel·lentment narrat, que encadena amb una tensió ben diferent en el segon, inquietant i expectant, en acabar el tercer capítol el lector ja és absolutament pres per la història.

El passat inquietant d’en Kristian, un ex policia ara suport al consolat. La curiosa relació entre la Sara, intrèpida periodista, poc seguidora de les normes i els procediments convencionals i, en Quintana, una connexió peculiar no exempta de secrets. El drama personal de l’Adriana, una dona maltractada per la vida. Una col·lecció de personatges rodons amb personalitats, secrets, passat i anhels que els converteixen en caràcters molt reals, tant com perquè el lector se’ls cregui i empatitzi amb ells.

L’art de Botticelli, Frida Kahlo i Jacques-Louis David, esdevenen una peça clau en l’entramat de la història. Tres pintures carregades d’un simbolisme, que Jungstedt i Eliassen exploten en favor de la història. Arribats a aquest punt no puc deixar de destacar l’extraordinària habilitat dels autors en les descripcions, tant pel que fa als paisatges, com als personatges o escenes, el gran luxe de detalls que saben integrar sense estendre’s en excés permeten al lector fer-se una imatge molt real del que li estan explicant, arribant a inquietar-lo i estremir-lo profundament.

La novel·la té la seva pròpia banda sonora, essencialment formada per música nòrdica amb autors com Ted Gärdestad i Jokke & Valentinerne, tot i que també trobem a la cantautora valenciana Bebe.

Les múltiples subtrames que anem trobant a mesura que avancem en la lectura, complementen l’eix principal de la novel·la i atorguen una qualitat narrativa sensacional a una història que, en ocasions, deixa interrogants no resolts, despertant en el lector, el desig de saber més, en el que és el primer capítol d’una saga que promet grans moments.


Mari Jungstedt (Estocolm, 1962) és una de les escriptores més populars de novel·la negra nòrdica. Els seus llibres de la sèrie de Gotland, protagonitzada per el comissari Anders Knutas i el periodista Johan Berg, de la qual se n’han venut més de tres milions d’exemplars, són coneguts a tot el món. Actualment viu a les Illes Canàries i compagina la tasca d’escriptoraamb la d’ambaixadora de la ONG SOS Children's Villages.

Ruben Eliassen (Trondheim, 1968) és un escriptor, il·lustrador, dissenyador i músic noruec, i també autor de diversos llibres infantils. Ha adquirit gran popularitat amb la premiada sèrie de novel·les Phenomena.

Les novel·les de la sèrie ambientada a les Illes Canàries és el primer projecte que comparteix amb Mari Jungstedt.

Comença a llegir aquí!

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada