dijous, 6 de juny del 2013

Ressenya Males arts

Títol: Males arts
Autor: Albert Gassull
Edició: Empúries, 2013
Pàgines: 268
ISBN: 9788497878661
Nota: ♥♥♥♥


Avui us recomano una novel·la que ens capbussa en un món de luxes i traïcions, un retrat fascinant d’una societat enlluernada per l’èxit i el diner fàcil, on més d’un hi ha perdut fins i tot la camisa.

Desembre del 2004. Ja fa uns quants anys que el sector immobiliari s’està omplint de voltors de procedència diversa que volen aprofitar la conjuntura per enriquir-se. Apareixen inversors, venedors i intermediaris a tots els nivells, i una nova “raça” emergent, la d’aquells que han començat a fer diners i tenen una necessitat malaltissa de mostrar-ho. Envoltats d’aquesta fauna, el Miquel i la Raquel, una parella jove, estrenen la casa que s’han fet en un poblet de l’Alt Empordà. Ell n’és l’arquitecte i per a ella és la realització d’un somni. Al Miquel, la feina li ha anat estupendament durant els darrers anys. La Raquel s’hi ha abonat i s’ha tornat addicta al luxe, als cotxes cars, als viatges, als millors hotels i a la roba de disseny. Però no sap que tot això està a punt d’ensorrar-se: el Miquel està arruïnat, i corren perill de perdre la propietat de la casa.

He de dir que m’ha sorprès molt positivament la òpera prima d’aquest autor novell, l’Albert ha sabut construir una trama intensa que atrapa al lector, amb una successió de fets que no s’atura i dificulta trobar el moment de fer una pausa en la lectura. La narració està farcida de detalls que revelen la formació de l’autor, que parla amb un domini absolut de la matèria, atorgant credibilitat a allò que explica. Al centre de la història ens trobem amb un protagonista molt real, un home jove que rep unes quantes patacades per part de la vida, que el conduiran a explorar quins són els seus límits, físics i morals i que convida al lector a reflexionar amb ell.

I enmig d’un món de frivolitats i diners, no podia faltar l’art i els voltors que sovint serpentegen per aquests àmbits, l’autor dóna mostra de ser tot un coneixedor en matèria d’arquitectura i pintura, us recomano que després de llegir aquesta novel·la, dediqueu una estona a navegar per la xarxa cercant alguna de les moltes referències pictòriques que trobareu al llibre, i aquí us deixo una petita reflexió del protagonista que he trobat especialment encertada per la seva senzillesa i naturalitat:

«Entenc l’art com una cosa que produeix sensacions, 
i aquestes són les que, per a mi, compten. 
És molt simple. Una pintura m’emociona o no m’emociona. 
I no sé explicar per què»

Descobriu les «Males arts» d’Albert Gassull, una lectura força estimulant sobre un passat molt proper, malgrat per alguns sembli ara tan llunyà.
  

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada