dilluns, 25 de juliol del 2016

Una novel·la per il·luminar les nits d'estiu

Temps de Llum
Autor: Sílvia Tarragó
Edició: Columna, 2016
Pàgines: 288
ISBN: 9788466420907
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 16€

No es cansava mai de mirar-la. Des del dia en què l’havia vist per primer cop, l’endemà d’haver estat acceptada al servei dels Artigas, la Júlia n’havia quedat del tot enamorada (...) la màquina d’escriure. El seu amor secret.

Avui us recomano un magnífic relat sobre l’auge i la decadència de la primera galeria comercial subterrània d’Europa: l’Avinguda de la Llum.

La Júlia, una jove minyona acabada d’arribar a la ciutat, quedarà fascinada per les llums del petit univers sota terra. Aquells passadissos seran confidents de les seves vivències, dels seus neguits, dels seus primers amors, dels seus secrets i de la vida dels comerciants. La filla dels amos de la pastisseria, l’aprenent de barber, l’acomodador del cinema, la perfumera, tots configuraran un món que va canviant, dècada a dècada, Temps de llum és una novel·la ambientada en les primeres galeries comercials subterrànies d’Europa i retrata amb gran encert i realisme la Barcelona dels anys quaranta fins als noranta, moment en què es va tancar l’Avinguda de la Llum. 

L’autora juga amb habilitat la gran riquesa del nostre llenguatge i explota el filó de les metàfores lumíniques, que sempre troben una consonància perfecta per acompanyar un paràgraf. Ella sap trobar sempre l’adjectiu més escaient creant un clima d’intimitat que embolcalla al lector. En aquestes pàgines es desgranen moments de gran emoció, històries d’amor i desengany fins i tot amb destinataris sorprenents, poques vegades haureu llegit una declaració d’amor envers una màquina d’escriure... o sí?

Els tres personatges centrals de la novel·la, són tres amigues: la Júlia, la Rosa i la Coral, magníficament construïts, fins al punt que al llarg de la lectura, ens emocionarem amb elles, riurem, patirem i fins i tot ens enrabiarem, amb el que els passa i és que la Sílvia Tarragó sap com connectar amb el lector i fer que aquest es cregui tot el que passa a la història, el fet d’integrar espais i moments històrics reals facilita aquest fet i ella ho fa amb una naturalitat que amaga una gran tasca de documentació.

Sílvia Tarragó, ha estat llibretera durant 14 anys, és autora de la novel·la La veu del roure (Bròsquil, 2009), guardonada amb el premi de narrativa juvenil de la Vall d’Uixó en l’edició 2008 i del llibre de relats Ciutats de l’impossible (Bròsquil, 2001). També ha escrit poesia, gènere amb el que va guanyar la 13a Mostra Literària del Maresme i el primer premi de poesia Alella a Maria Oleart amb el recull La vida vençuda (La Comarcal, 1998). També és autora del poemari Rails escapçats (7 i Mig, 1998). I cal remarcar també que una selecció de la seva obra poètica ha estat reunida en l’antologia Estiu immòbil. En aquest bloc ja havíem parlat de la bilogia feèrica TopFairies.

Fes-ne un tastet!

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada