dimecres, 11 de novembre del 2015

Belles i perilloses

Títol: Noves dames del crim
Autor: diversos autors
Selecció a cura d’Anna Maria Villalonga
Edició: Llibres del Delicte, 2015
Pàgines: 211
ISBN: 9788494374920
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 14,95€

Avui us recomano una antologia negra, de contes curts, magnífics tots i cadascun d’ells, que farà les delícies dels amants del gènere negre, del conte i de les bones històries.

Amb un pròleg que reclama el relat curt com a peça literària de mèrit, Anna Maria Villalonga dóna el tret de sortida a una antologia fascinant on un grup de tretze escriptores tan diverses com ho és la mateixa literatura, desgranen un seguit de contes curts molt diversos i amb un tret en comú, tots ells són ben negres! Cada relat està precedit d’una petita biografia de l’autora que ens posa en antecedents i sovint, sorprèn al lector descobrir que aquella sigui la primera incursió en el gènere negre de la dama en qüestió.

Una de les qualitats que em van engrescar a llegir aquest volum va ser l’eclèctica tria d’autores: Isabel-Clara Simó, Rosa Ribas, Anna Moner, Isabel Franc, Elisenda Roca, Blanca Busquets, Roser Cabré-Verdiell, Montse Sanjuan, Sílvia Romero, Antònia Carré-Pons, Raquel Picolo, Gemma Pasqual-Escrivà i la mateixa Anna Maria Villalonga, és a dir, autores consagrades junt amb noves veus, això sí, que piquen fort. La mateixa Anna Maria s’encarrega brillantment de la tria de les mateixes, com ja ho va fer amb la primera antologia «Elles també maten» que va rebre una immillorable acollida, de la qual, de fet, segueix recollint fruits avui dia.

Amb un ventall d’històries ben diverses, d’estils ben diferenciats dins d’una mateixa filosofia: les fèmines també matem (i ho saben fer de meravella, amb discreció, perversitat, sadisme, intel·ligència i altes dosis de mala llet!).

Deixeu-me destacar alguna de les propostes, Elisenda Roca que ens té acostumats a un registre infantil sorprèn amb un conte breu i de gran intensitat gens apte per als seus lectors habituals, però que en el fons manté l’essència genuïna de la Roca. Blanca Busquets també aconsegueix el mateix efecte amb un relat cuinat a foc lent amb uns ingredients radicalment diferents als que acostumem a trobar en els seus llibres, però sense baixar el més mínim l’alt llistó a què ens té acostumats. Gemma Pasqual-Escrivà coneguda en l'àmbit de la literatura juvenil, ha escrit un text enginyós, amb un punt d'humor i molta ironia que també us animo a descobrir. L’Anna Maria Villalonga ha escollit la meravellosa música d’un violí i l’angoixant silenci d’una estació de metro per estremir als lectors amb un relat final digne de cloure una gran antologia, imprescindible per qualsevol amant del gènere negre, del conte i de les bones històries!

Sílvia Cantos

3 comentaris: