dimarts, 31 d’octubre del 2017

Sobre l'art d'escoltar amb sinceritat


Si tu m’escoltes
Autor: Coia Valls
Edició: Comanegra, 2017
Pàgines: 134
ISBN: 9788416605958
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 14,50€


És important mirar als ulls de l'interlocutor i observar-ne les reaccions,
deixar que parli, escoltar. Escoltar de veritat.


Avui us recomano una lectura inspiradora, sobre una capacitat natural, però sovint poc explotada, de les persones: l’empatia. Una història emocionant que convida a la reflexió.

Aquesta és possiblement l'obra més personal de Coia Valls, una autora a qui admiro molt. Amb Si tu m’escoltes es desmarca del seu estil habitual de novel·la de ficció històrica, amb títols com ara La cuinera, Amor prohibit, Ethèria o Les torres del cel, per sumar-se a la col·lecció Emocions de l’editorial Comanegra amb un relat sobre l'empatia que diu moltíssim amb una exquisida brevetat.

En John Cavage, prototip de triomfador americà, veu tot d’un plegat com la seva vida còmoda i plaent dona un tomb de cent vuitanta graus. Obligat a acceptar una feina que no el convenç s’adonarà que li manquen algunes actituds per sortir-se en la nova empresa professional, que sorprenentment aplicades a altres aspectes de la seva vida, ajudaran a que tot flueixi amb millor sintonia. El rol de la dona als anys cinquanta, sorpreses inesperades i molta emoció recollides en un petit gran llibre.

D’entrada m’agradaria destacar el subtítol del llibre, la seva presentació completa seria: Si tu m’escoltes. Quan posar-se al lloc de l'altre és la solució. I és que sense cap mena de dubte, saber fer això, posar-se en el lloc de l’altre, ser empàtic, no és gens senzill però això sí, ens atorga una qualitat com a persona, indiscutible. El relat que contenen aquestes pàgines, ens permet reflexionar i plantejar-nos actituds que potser, en ocasions, ens passen per alt i poden fer-nos millor persones.

M’agradaria deixar una cosa clara, aquesta proposta, no és un llibre d’autoajuda, és una novel·la, una història de ficció, però sí que conté un relat amb molta filosofia, amb uns pensaments i unes accions que en un món com el nostre, que va tan ràpid, sota l’imperatiu del no tinc temps, crec sincerament que són molt necessaris. Un llibre per tenir a prop. Per llegir i rellegir i, sobretot, per recordar-nos la nostra humanitat.

Em quedo, amb un primer missatge ‘Escoltar és un art i, com qualsevol art, requereix un aprenentatge’ i jo afegeixo la vida és molt llarga i sempre s’està a temps d’aprendre, no hi esteu d’acord?

Coia Valls (Reus, 1960) és professora d'educació especial, logopeda, actriu i novel·lista d'èxit. Una autora que estimem i de la que ja us hem parlat anteriorment en aquest bloc. Les seves obres han estat traduïdes a l'italià i al portuguès. Per a ella, els textos són una partitura pensada per ser tocada amb violí, i aquesta promet ser la seva melodia més íntima de les interpretades fins al moment

Fes-ne un tastet aquí


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada