Pàgines

dijous, 21 de maig del 2015

Ressenya 47 trossets

Títol: 47 trossets
Autor: Cristina Sánchez-Andrade
Il·lustrador: Guridi
Edició: Edebé, 2015
Pàgines: 144
ISBN: 9788468316031
Edat: De 8 a 10
Nota: ♥♥♥♥

Us proposo descobrir un llibre bonic amb una protagonista molt especial, una nena trapella i divertida amb síndrome de down.

Hi havia una vegada una nena rossa, baixeta i força trapella que es deia Manuelita de Posa i Lleva. Tenia els ulls ametllats i les orelles petites com cireres. Però la Manuelita era diferent, a les cèl·lules tenia 47 trossets i no pas 46. També hi havia una altra nena, la Pussy, la germana petita de la Manuelita. A la Pussy li agradava molt la companyia de la seva germana i pensava que totes les germanes grans eren com la seva fins que els «nens corb» li fan pensar que no és així.

És fantàstic trobar-se amb històries ben escrites que afavoreixin debats interessants amb els lectors un cop finalitzada la lectura. En ocasions, hi ha situacions que generen problemes o simplement moltes preguntes de difícil resposta. Quan pots treballar aquests temes a través d’un llibre, s’obren portes que ni tan sols havies imaginat. Els nens són molt intel·ligents i acostumen a empatitzar amb els protagonistes de les històries, és per això, que davant un fet delicat optar per tractar-lo mitjançant una narració pot ser idea fantàstica.


Cristina Sánchez-Andrade ha fet això mateix. La Manuelita té síndrome de down, però també té una germana petita que a mesura que creix es planteja moltes preguntes sobre la seva germana gran i, totes dues comparteixen un avi molt peculiar. És un llibre molt recomanable com a lectura d’aula o en una sessió de club de lectura, doncs les preguntes i els sentiments que experimenta la Pussy, germana de la Manuelita són francament interessants i suggerents. La nena lluita amb les seves emocions, com ho faria qualsevol nen en una situació similar, però si ja és difícil bregar amb un germà entre iguals, quan hi ha diferències importants com és el cas del llibre els germans poden sentir-se desbordats.

Guridi s’encarrega de la part visual de l’obra, amb el seu estil personal dóna vida a la Manuelita, l’avi i els nens corb, dotant-los amb efectiva senzillesa de personalitat i carisma, ens els fa més propers, més entranyables o rebutjables, segons el cas. Igual que el text, sense abusar d’accessoris innecessaris ens ofereix unes il·lustracions netes i expressives.

Fes-ne un tastet.


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada