dimarts, 13 d’agost del 2019

Cuirassats i clavells de poeta


El fill de l’italià
Autor: Rafel Nadal
Edició: Columna, 2019
Pàgines: 464
ISBN: 9788466424820
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 21,90€
Premi Ramon Llull 2019

Els desheretats neixen amb la derrota gravada a l'ànima i no poden fer res per deslliurar-se'n.


Avui us recomano una història sobre la recerca d’un mateix, la necessitat d’un home per conèixer els seus orígens en un meravellós relat. Una lectura amb caràcter i força, pàgines d’emocions i vivències intenses. Rebuig i anhel de saber.
 
En un passeig curull de flors i cançons napolitanes l’autor ens descobreix un nou episodi de la història italiana, sorprenentment vinculada a la nostra terra, els fets succeïts un fatídic nou de setembre de 1943, durant els quals mil tres-cents mariners italians van perdre la vida al mar d'Asinara, arrossegats pel Roma, el cuirassat en el que navegaven i, arran d’això, van anar a parar a la vila de Caldes de Malavella durant gairebé un any. 

La novel·la està estructurada en diverses parts, a la primera, múltiples veus narren la història des de la seva pròpia perspectiva permetent així al lector fer-se una visió global de l’entramat de la història, incloses les diferents percepcions d’uns i altres.

Els qui som lectors habituals del Rafel, estem habituats a la seva excel·lent prosa, però he de dir que la narració de l'atac alemany sobre el cuirassat Roma és corprenedora, desoladora, magnífica. Les penúries dels mariners italians i el relat les rutines diàries estan igualment exquisidament narrades. S’agraeix el punt divertit amb anècdotes com l'apagada general provocada intentant aconseguir un sistema de calefacció pedestre. I com no, el fet que un miler de soldats joves no podien sinó provocar una revolució hormonal en tota regla, en contactar amb la joventut femenina local.

El personatge d’en Mateu, és poderós, repassem junt amb ell, el propi recorregut vital amb la intenció de conèixer el gran secret que l’ha acompanyat des de la infantesa, un secret conegut per tothom excepte per ell. La seva necessitat de saber posa de manifest un fet clau: necessitem conèixer el nostre passat per encarar el futur.

Resulta curiós, però cert, que la lectura d’aquesta novel·la té un efecte sorprenent, el Rafel ha sabut descriure amb tal habilitat la passió floral de la Joana, que en molts moments, el lector té la sensació que les pàgines d’El fill de l’italià desprenen el delicat perfum dels clavells de poeta.

Un últim apunt en relació a l’intercanvi epistolar entre en Mateu i la Neus, mentre ell fa el servei militar, em van fer recordar com de bonic era això d'enviar i rebre cartes, inclòs el temps d’espera i l'arribada del carter. Quina llàstima que ara ja no és faci...

Rafel Nadal (Girona, 1954) escriu a La Vanguardia i col·labora habitualment a 8TV, RAC1 i TV3. Ha estat director d’El Periódico de Catalunya de maig de 2006 a febrer de 2010, període durant el qual el diari va rebre nombrosos premis, entre els quals el Nacional de Comunicació. És autor d’Els mandarins, un llibre de retrats sobre el poder; Quan érem feliços (Premi Josep Pla, 2012), una obra de referència de la literatura de la memòria, i Quan en dèiem xampany, sobre una saga familiar a cavall de Catalunya i la Xampanya francesa. La maledicció dels Palmisano, traduïda a catorze llengües i, La senyora Stendhal una novel·la de secrets, mentides i veritats a mitges. 

Comença a llegir aquí! 

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada